Hoppa till huvudinnehåll

Beslut om avstängning för Johaug kan komma i november – ”Vi får rätta oss efter det”

Therese Johaug.
Therese Johaug är inte avstängd medan behandlingen pågår. Therese Johaug. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Therese Johaug,skidåkning,Norge,Norges Skiforbund

I början av november kan det stå klart vad Therese Johaug får för straff – om hon straffas. Det här säger Johaugs advokat Christian B. Hjort till Expressen.

Antidopning Norge håller som bästa på att behandla Therese Johaugs positiva dopningsprov. Stjärnan är inte avstängd medan utredningen pågår – något som internationella skidförbundet FIS kritiserat.

Hur ärendet fortsätter kan klarna inom några veckor.

– Antidopning Norge ska behandla det här enligt sina regler och värdera om det finns anledning till avstängning. Antidopningsbyrån kommer att fatta ett beslut och sen får vi rätta oss efter det.

– Jag skulle tippa att ett beslut kommer i början av november, säger Johaugs advokat Christian B. Hjort till Expressen.

Beslutet kan överklagas

Om Antidopning Norge anser att det finns en anledning att bestraffa Johaug så kommer ärendet att gå vidare till idrottsförbundets bestraffningsnämnd.

Väljer Antidopning Norge att inte bestraffa Johaug kan fallet läggas ner och hon kan då få tävla när världscupen börjar i Ruka i slutet av november.

Blir det så finns det möjlighet att överklaga beslutet.

– Varje positivt prov kan överklagas av parterna. Både det internationella skidförbundet, i det här fallet, och Wada kan överklaga det, seger Håkan Nyberg som avdelningschef för RF:s dopningskommission i Sverige.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport