Hoppa till huvudinnehåll

Hitlers födelsehem ska rivas

Huset i den österrikiska staden Braunau där Adolf Hitler föddes.
Huset har stått tomt sedan 2011 och hunnit förfalla ordentligt. Huset i den österrikiska staden Braunau där Adolf Hitler föddes. Bild: Johnny Sjöblom braunau

Österrikes regering har beslutat att låta riva det hus där Hitler föddes. Det här för att platsen inte längre ska locka nynazister till platsen. Det rapporterar den österrikiska tidningen Die Presse.

Endast grunden blir kvar när huset i den lilla staden Braunau am Inn rivs, säger Österrikes inrikesminister Wolfgang Sobotka.

I stället kunde man bygga en administrationsbyggnad eller utrymmen för en välgörenhetsorganisation, säger Sobotka.

Antas gå igenom

Regeringen inledde tidigare i år en rättsprocess för att ta beslagta huset, eftersom husets ägare konsekvent vägrat sälja. Ägaren har också vägrat göra några förändringar i byggnaden.

Inrikesministeriet ämnar få förslaget till parlamentet för godkännande innan årets slut. Efter det behövs ännu en lag som tillåter att riva byggnader som är skyddade av byggnadshistoriska skäl. Huset är ursprungligen från 1600-talet.

Förslaget väntas gå igenom eftersom flera oppositionspartier också antas vara med på att riva huset.

Att riva huset och bygga något nytt föreslogs av en arbetsgrupp tillsatt av regeringen. Att lämna tomten tom kunde tolkas som ett försök att förneka en del av Österrikes historia, konstaterade utskottet.

Utskottet bestod av bland annat historiker, Braunaus borgmästare och ordföranden för Österrikes största judeorganisation.

Bibliotek, bank och skola

Hitler själv hann bo i huset bara en mycket kort tid eftersom familjen flyttade därifrån år 1889, några veckor efter hans födelse. Hitlers privatsekreterare Martin Bormann köpte huset år 1938 för att upprätta ett kulturcenter till Hitlers ära.

I slutet av kriget försökte nazisterna spränga huset men amerikanska styrkor hann förhindra det.

Den ursprungliga ägaren köpte tillbaka huset 1952 och sedan dess har det bland annat huserat ett bibliotek, en bank och en skola. Fram till 2011 verkade där ett vårdhem för funktionshindrade. Verksamheten måste läggas ner då ägaren vägrade modernisera huset.

Sedan dess har byggnaden stått tom och hunnit förfalla. Det österrikiska inrikesministeriet och Braunau stad har betalat 4 700 euro i månadshyra.

Läs mera:

Huset som ingen vill ha

Det förgångna kan vara svårt att leva med. På många håll i Europa funderar man över vad man ska göra med historiska platser som nödvändigtvis inte bär på någon trevlig historia. Vi har besökt en österrikisk stad som dras med just det här problemet. Johnny Sjöblom rapporterar!

Läs också