Hoppa till huvudinnehåll

Mörkret sänker sig över Waldemars pensionat

Andra säsongen av Tjockare än vatten är här. Vi träffar åter syskonen Waldemar som nu gemensamt äger pensionatet på Åland som de ärvt efter sin mamma Anna-Lisa. Tillsammans skall de tre nu driva stället medan vintermörkret kryper in genom väggarna och ger upphov till nya konflikter.

Situationen är inte den enklaste, ekonomin sviktar och det hotar ta fram syskonens sämsta sidor. Oväntade händelser och nya bekantskaper testar dessutom relationerna och skapar hat, svek och kärlek.

Är familjebanden verkligen tillräckligt starka för att sköta verksamheten? Är blod tjockare än vatten?

Handlingen i den andra säsongen av Tjockare än vatten tar över två månader efter att vi lämnade syskonen.

Oscar vill fortsätta bedriva pensionatet men saknar sin dotter, Cicilia, som börjat studera i Stockholm och Liv som reser runt i Europa för att ta sig en rejäl funderare över livet. Oscar känner sig övergiven och lockelsen att ta till flaskan är väl stor.

Jonna har tillbringat en tid i London. Relationen med Manne och flörten med Mikael är historia. Hon hoppas på en ny roll men till julen återvänder hon i alla fall till Åland för att sköta pensionatet som hon lovat.

Lasse har fått sina försäkringspengar från restaurangbranden och är skuldfri. Men i Stockholms krögarliv är det ingen som vill veta av honom. Det är med blandade känslor han återvänder till Åland.

När syskonen planerar julen på pensionatet drar den första snöstormen in. Den är kraftigare än väntat och sätter sin prägel på förberedelserna. Stormen för också med sig ett fynd som kan bli syskonens räddning, eller fall.

Oskar har svårt att klara sig ensam ute på pensionatet och tar till flaskan
Oskar (Joel Spira) klarar inte av att ensam sköta pensionatet. Oskar har svårt att klara sig ensam ute på pensionatet och tar till flaskan Bild: Baldur Bragason joel spira som oskar,Tjockare än vatten,Joel Spira,Yle Fem

Mörkare – mycket mörkare

När vi återser syskonen har det bara gått några månader sedan vi lämnade dem i solskenet i säsong 1. Men mycket har hunnit hända. Som bortblåst är den genuina glädjen över att ha ärvt pensionatet.

Nu gäller det att blicka vidare och driva stället tillsammans mer långsiktigt. Det är tre lite stukade syskonen som återförenas på pensionatet och tillsammans skall driva stället.

Somriga bilder har utbytts till något ganska kallt och kyligt och isolerat.― Regissör Anders Engström

Anders Engström som regisserat en del av serien berättar under inspelningarna att den andra säsongen är betydligt mörkare än den första.

- Nu är vi i vinterlandskap och det mysiga pensionatet som var omgivet av somriga bilder har utbytts till något ganska kallt och kyligt och isolerat. Den här historien är mycket mer klaustrofobisk rent psykologiskt än den tidigare. Sen har vi också infört en del crimespår som driver storyn framåt på ett annat sätt än i den första säsongen.

Även om berättelsen drivs vidare och intrigerna tätnar så finns hela tiden grunden där från första säsongen. Även om syskonen lyckats ärva pensionatet så finns orättvisorna och de oläkta såren från det förflutna kvar.

- Det är konflikten mellan syskon och de eviga arvstvisterna och orättvisor från det förflutna, svarar Engström på frågan om vilka grundteman säsongen innehåller.

Linda Zilliacus som polisen Laura Nord i andra säsongen av Tjockare än vatten.
Linda Zilliacus som polisen Laura Nord. Linda Zilliacus som polisen Laura Nord i andra säsongen av Tjockare än vatten. Bild: Baldur Bragason linda zilliacus som laura nord,Yle Fem,Tjockare än vatten,Linda Zilliacus

Sverige möter Finland på Åland

I den andra säsongen möts igen några av Finlands och Sveriges mest omtyckta skådespelare. Syskonen Waldemar spelas av Björn Bengtsson, Joel Spira och Aliette Opheim. Nya ansikten från Finland i den andra säsongen är bland andra Linda Zilliacus och Samuli Vauramo.

Anders Engström vill tona ner sin del i rollbesättningen.

- Jag har velat vara väldigt neutral för de som jobbar upp rollbesättningen har en känsla för vilken serie de vill göra och vilken ton de vill ha. Jag har levererat förslag men alla beslut har tagits av den konceptuerande fallangen av projektet.

I denna blandning av finländska och svenska skådespelare kan man tänka sig att det blir en del lätta kulturkrockar. Men alla på plats under inspelningarna vittnar om en produktion som på den punkten varit mycket friktionsfri.

Istället välkomnar man samarbetet och Engström talar också om mindre och mindre skillnader när det gäller arbetskultur länderna emellan.

- Ju mer jag håller på desto mindra upplever jag det. Många gånger upplever regissörer från Sverige att de blir alldeles överförtjusta i finska skådespelare på grund av deras seriositet, förmåga att förbereda sig och engagemang. Men jag upplever samma sak bland mina svenska skådespelarvänner. Jag som får vara i båda världarna tycker nog att det är väldigt lika.


Orginalnamn: Tjockare än vatten (Säsong 2)
10 avsnitt
30 dagar på Arenan

En serie av Henrik Jansson Schweizer
I rollerna: Joel Spira, Björn Bengtsson, Aliette Opheim, Jessica Grabowsky, Linda Zilliacus m.fl.
Regi: Erik Leijonborg & Anders Engström

Produktion: Nice Drama 2015&2016 / Samproduktion

Anders Engström under inspelningarna av Tjockare än vatten säsong 2.
Anders Engström under inspelningarna av Tjockare än vatten. Anders Engström under inspelningarna av Tjockare än vatten säsong 2. Bild: Baldur Bragason Tjockare än vatten,Anders Engström,Yle Fem

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem