Hoppa till huvudinnehåll

Pepsico drar ner på sockret

Pepsicos ledning inklusive koncernchefen Indra Nooyi i mitten besökte New York-börsen i juni 2015.
Pepsicos ledning inklusive koncernchefen Indra Nooyi i mitten besökte New York-börsen i juni 2015. Pepsicos ledning inklusive koncernchefen Indra Nooyi i mitten besökte New York-börsen i juni 2015. Bild: EPA/VALERIE CAVINESS / NYSE / HANDOUT New York Stock Exchange,Closing Bell,PepsiCo,Pepsi

Den amerikanska läsk- och livsmedelskoncernen Pepsico lovar minska på användningen av socker i bolagets drycker.

Nyhetsbyrån Reuters uppger att bolaget kommer att meddela i dag att senast 2025 ska sockerhalten vara begränsad till högst 100 kilokalorier per 350 milliliter.

Pepsico ämnar lansera fler sockerfria och kalorisnåla drycker samtidigt som man ändrar på recepten på de nuvarande dryckerna. Bolagets chef för forskning och utveckling Mehmood Khan säger till Reuters att vetenskapen har gått framåt och att nya smakingredienser gör det möjligt att minska på sockret.

Enligt Pepsico går det nya målet längre än det tidigare målet där bolaget lovade minska på sockerhalten med 25 procent i vissa drycker och på en del marknader senast 2020.

Pepsico och ärkerivalen Coca-Cola utsätts för att ökande tryck från hälsovårdsexperter och myndigheter som anser att läskjättarna medverkar till att problemen med fetma och diabetes ökar.

Världshälsoorganisationen WHO uppmanade nyligen världens länder att beskatta sockerhaltiga drycker för att bekämpa övervikt, typ 2-diabetes och karies.

WHO uppskattade 2014 att ungefär 39 procent av världens vuxna befolkning var överviktig och att mer än en halv miljard människor över 18 år var gravt överviktiga.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes