Hoppa till huvudinnehåll

Politik är inte populärt - och allra minst kommunalpolitik

ordförandeklubba i Borgå fullmäktige
(Arkivbild.) ordförandeklubba i Borgå fullmäktige Bild: Yle/Mikael Kokkola stadsfullmäktige borgå,ordförande,Beslut

Många inflyktelserika östnyländska politiker har ännu inte bestämt sig för om de ställer upp i kommunalvalet i vår. Vårdreformen och landskapsreformen påverkar kandidatnomineringen negativt.

Varken fullmäktigeordförande i Sibbo, Christel Liljeström (SFP), eller fullmäktigeordförande i Borgå, Mikaela Nylander (SFP), har bestämt sig för om de ställer upp för omval.

Bland velarna finns också Pirkko Ruohonen-Lerner, EU-parlamentariker och fullmäktigeledamot för Sannfinländarna i Borgå.

I Lovisa är situationen klarare. Både fullmäktigeordförande Arja Isotalo (SDP) och styrelseordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP) ställer enligt tidningen Loviisan Sanomat upp för omval.

Generationsskifte i Lappträsk

I Lappträsk har det kommit ett klart nej från fullmäktigeordförande Christina Mickos (SFP) och Thomas Antas (SFP) som har varit viceordförande i kommunstyrelsen.

Ulla Onnila (C) som är ordförande i styrelsen är ytterst osäker på om hon ställer upp eller inte.

Allt tyder på att ett generationsskifte är på gång inom Lappträskpolitiken. Diskussionerna kring kommunsammanslagning ligger bakom och nu är det dags att bygga upp framtidens Lappträsk tillsammans med en nytänkande kommundirektör, anser Onnila.

Christina Mickos
Christina Mickos lämnar Lappträskpolitiken Christina Mickos Bild: Yle/Carmela Walder lappträskpolitiker christina mickos

Hälsovårdsreformen ett stort spöke i Borgå

Social- och hälsovårdsreformen och landskapsreformen innebär stora förändringar. Det här är ett stort spöke i Borgå inför kommunalvalet.

Många frågor är öppna kring reformerna. Klart är ändå att kommunerna får betydligt mindre att säga till om i framtiden.

- Speciellt för politiker som är intresserade av social- och hälsovårdsfrågor är motivationen att ställa upp betydligt lägre, säger Jaakko Jalonen som är gruppordförande för socialdemokraterna i Borgå.

Många erfarna politiker vill vänta så länge som möjligt med att meddela om de ställer upp eller inte, säger Juha Elo, gruppordförande för Sannfinländarna. De vill vänta och se vart det barkar med social- och hälsovårdsreformen innan de säger om de vill vara med i leken längre.

- Vad lönar det sig att sitta där mera? Vad blir det kvar sen för kommunen att fatta beslut om? frågar sig Juha Elo.

Enligt Elo försvinner 70 procent av kommunens uppgifter. Kvar finns skola och utbildning. Elo beklagar sig också över att kommunernas budgetar blir så små att de inte ens räcker till större renoveringar. Han har inte bestämt om har själv ställer upp i valet eller inte.

i Borgå
Juha Elo (Sannf) är missnöjd med att kommunens beslutandemöjligheter minskar i Borgå Bild: Yle/ AG Karlsson juha elo

Lappträsk vill se framåt

Både Borgå, Sibbo och Lovisa påverkas av reformerna. I Lappträsk är situationen en helt annan.

Lappträsk har redan utlokaliserat sin hälsovård till Lovisa. För en tid sedan lade Lappträsk också ner det finska högstadiet och gymnasiet i Porlom. Eleverna går i skola i Lovisa eller på andra håll.

Nu är det tid att se framåt.

- I Lappträsk blåser en ny fläkt, att bygga ett människonära samhälle, säger Christina Mickos.

Svårt att få folk att ställa upp

De flesta partierna har bara inlett sin jakt efter kandidater. Svenska folkpartiet i Borgå har nominerat sina 22 första kandidater, men strävar efter att få åtminstone 50.

Sannfinländarna i Borgå har enligt Juha Elo först börjat lägga ut sina nät och i Lappträsk har SFP enligt lokalavdelningens ordförande Benny Engård inte kommit i gång.

Leena Lindfors
Leena Lindfors (SFP) ställer inte upp för omval i Lovisa Leena Lindfors Bild: Yle/Carmela Walder leena lindfors

Leena Lindfors (SFP) som hoppar av Lovisapolitiken konstaterar att det blir extra svårt att få ihop kandidater till det här valet. Enligt henne är mentaliteten den att man inte vill ställa upp för det allmänna bästa.

- Folk vill inte binda sig för en längre tid. Välgörenhet kan man syssla med och korta satsningar, men inte politik, säger Lindfors.

JA ELLER NEJ TILL KOMMUNALVALET 2017

Lista över de politiska profilerna i Östnyland - vilka ställer upp och vilka har tackar nej till en kandidatur

Borgå

NEJ: Matti Nuutti (SDP, styrelseordförande),
JA: Jaakko Jalonen (SDP, gruppordförande), Pehr Sveholm (SFP, gruppordförande)
VET INTE: Mikaela Nylander (SFP, fullmäktigeordförande, riksdagsledamot), Joakim Lybeck (Grön, gruppordförande), Berndt Långvik (SFP, andra viceordförande i styrelsen), Juha Elo (Sannf, gruppordförande), Pirkko Ruohonen-Lerner (Sannf, EU-parlamentariker)

Sibbo

JA: Ari Oksanen (Saml, styrelseordförande)
VET INTE: Christel Liljeström (SFP, fullmäktigeordförande), Heikki Vestman (Saml, gruppordförande, viceordförande i fullmäktige), Kaj Lindqvist (SFP, gruppordförande)

Lovisa

JA: Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP, styrelseordförande), Arja Isotalo (SDP, fullmäktigeordförande). Thérèse Meriheinä (SFP, viceordförande i fullmäktige), Janne Lepola (Saml, gruppordförande), Pertti Lohenoja (SDP, gruppordförande), Saara Lång (Sannf, gruppordförande)
NEJ: Leena Lindfors (SFP, styrelsemedlem), Armi Lindell (Vänstern)
VET INTE: Partik Stenvall (SFP), Jerry Träskelin (Vänstern)
(källa:Loviisan Sanomat)

Lappträsk

NEJ: Christina Mickos (SFP, fullmäktigeordförande), Thomas Antas (SFP, viceordförande i styrelsen)
VET INTE: Benny Engård (SFP, lokalavdelningens ordförande), Ulla Onnila (Centern, styrelseordförande)