Hoppa till huvudinnehåll

Rekordmånga vägar får beläggning i år

Asfaltering på riksåttan.
Arkivbild. Asfaltering på riksåttan. Bild: Yle/Rolf Granqvist asfalteringsarbete

I de österbottniska landskapen har man använt runt 20,5 miljoner euro för att belägga, lappa och markera landsvägarna. I slutet av oktober ska alla projekt vara klara.

Speciellt i Södra Österbotten har har den belagda vägsträckan varit lång. På NTM-centralen i Södra Österbottens område har har en sträcka på närmare 470 kilometer fått beläggning i år. Det är över 120 kilometer mera än förra året.

Regnet fördröjde

Den regniga sommaren gjorde dock att tidtabellen försenades med över två veckor. Utöver dryga 20 miljoner euro som har satts på ny beläggning har fem miljoner euro använts till reparation av vägkonstruktioner och ytbeläggninar. Reparationsskulden kunde ändå inte elimineras, men tilläggsfinansieringen kan stoppa ökningen av skulden för tre år framåt.

Fler reparationer nästa år

För nästa år har det ansökts om nästan 10 miljoner euro i reparationsskuldsfinansiering till de österbottniska landskapen. Av det kommer mindre än 4 miljoner att användas för beläggning av landsvägar. Resten kommer att användas för att förbättra broar, grusvägar och de tyngsta landsvägskonstruktionerna.

Om den planerade totalfinansieringen på 17,5 miljoner uppfylls nästa år kommer vägbeläggningsprogrammet att omfatta runt 320 kilometer.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten