Hoppa till huvudinnehåll

Slaget om Mosul: ”Början på ett nytt inbördeskrig i Irak”

Kurdiska peshmergasoldater utanför byn Basheqa, i väntan på att rycka framåt mot Mosul.
Kurdiska peshmergasoldater utanför byn Basheqa, i väntan på att rycka framåt mot Mosul. Bild: EPA/AHMED JALIL is

Man vill ge freden en chans men inget slut hägrar för de inbördes stridigheter som härjar Irak. Det säger Per Jönsson vid Utrikespolitiska institutet i Sverige.

Irakiska styrkor har i dag inlett en storoffensiv mot Mosul för att återerövra den från terrororganisationen IS.

Kampen kommer att pågå om inte till sista blodsdroppen så åtminstone väldigt länge, säger Jönsson.

per jönsson
Per Jönsson per jönsson Bild: UI/(C)Pontus Johansson utrikespolitiska institutet i sverige

- Dels för att Mosul är en symboliskt viktig stad för IS – det var där kalifatet utropades och där de har sitt högkvarter. Att tränga in i staden militärt är förenat med väldigt stora offer från de arméer som ingriper från olika håll.

Jönsson jämför situationen för de civila i Mosul med den situation som de 250 000 civila i östra Aleppo befunnit sig i den senaste tiden. Det blir förmodligen omöjligt att undvika stora civila förluster.

- Det är ironiskt att Rysslands president Putin i dag har uttalat att han hoppas att USA ser till så att inte civila utsätts för onödigt lidande i Mosul, säger Jönsson.

Inte den sista striden för IS

IS kommer förmodligen att förlora Mosul förr eller senare, säger Jönsson, vilket skulle vara det största bakslaget för organisationen hittills. Men så länge Syriens president Bashar al-Assad med regering koncentrerar sig på att slåss mot rebeller så får IS vara relativt ostört i Syrien.

- Men även om IS skulle fördrivas från Syrien så skulle den fortleva som en underjordisk terroristarmé – IS finns ju redan i ett tiotal länder där de har betydande slagkraft och kanske också stöd.

För Irak ser framtiden mörk ut, anser Jönsson.

- På ett sätt är det här början på ett nytt inbördeskrig i Irak – för tredje gången. Erövringen av Mosul riskerar föda en rad nya krig. Det beror delvis på att folken är så olika i den här regionen. Men också styrkorna som nu samarbetar för att ta sig in i Mosul är olika och sinsemellan fientliga, vilket bäddar för väldiga konflikter som säkerligen kommer att bli tämligen blodiga.

- Man vill ge freden en chans, men jag ser ingen ände på det här, konstaterar Jönsson.

Läs också