Hoppa till huvudinnehåll

Travbanan i Vasa blir urban bostadsmiljö

en illustration av det planerade bostadsområdet i Sandviken i Vasa. På bilden ser man en rad av så kallade town houses med grönområden framför sig.
Det planerade bostadsområdet i Sandviken i Vasa. en illustration av det planerade bostadsområdet i Sandviken i Vasa. På bilden ser man en rad av så kallade town houses med grönområden framför sig. Bild: Vasa stad travdalen

Planerna kring stadsdelen "Travdalen" i Vasa fortsätter att utvecklas. Om allt går som det ska kommer det första huset på nuvarande travbanan att stå klart om fyra år.

Idén är att den nuvarande travbanan kommer att bli en levande, urban bostadsmiljö med ett torg, service och bostäder i såväl höga som låga hus.

Första skedet i planeringen är i gång och nu ska skisserna få kommentarer av alla berörda parter - företag, byggföretag och invånare.

- Vi ska fortsätta på rutnätet i stadens centrum och försöka få en levande gatumiljö. Det blir inte en förortsmiljö med hus och parker, säger planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges.

Planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges står på travbanan och pekar på en karta över hur bostadsområdet på Travbanan kommer att se ut.
Oliver Schulte-Tigges. Planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges står på travbanan och pekar på en karta över hur bostadsområdet på Travbanan kommer att se ut. Bild: Yle / Axel Brink travbanan i vasa,Vasa

Torg och esplanad

Som skissen ser ut nu kommer Klemetsögatan att förlängas tvärs över den nuvarande travbanan. Mitt i bostadsområdet korsas Klemetsögatan av en esplanad, och de här två gatorna bildar alltså huvudlederna i området. I deras korsning bildas ett torg. Vidare, in i kvarteren blir gatorna mindre och lugnare. Längs de mindre gatorna planerar man även så kallade town houses, eller enfamiljshus som byggs vägg i vägg. Inte helt olika sina arkitektoniska släktingar på Manhattan eller i England.

En karta över det planerade bostadsområdet på travbanan i Vasa. På bilden ser man bland annat hur klemetsögatan har förlängts, hur den korsas av en esplanad och hur ett torg bildas i de gatornas korsning.
En karta över det planerade bostadsområdet på travbanan i Vasa. På bilden ser man bland annat hur klemetsögatan har förlängts, hur den korsas av en esplanad och hur ett torg bildas i de gatornas korsning. Bild: Vasa stad kartor,travdalen

- Vi har planerat våningshus på mellan fyra och sex våningar. Ett par högre byggnader passar bra runt torget, säger Schulte-Tigges.

Realistiska planer

När man tittat på arkitektskisser kan man ibland tänka efter och undra om de verkligen kan bli verkliga. Enligt Schulte-Tigges är planerna realistiska.

En arkitektillustration av hur det planerade bostadsområdet på travbanan i Vasa kommer att se ut, sett från skyn.
En arkitektillustration av hur det planerade bostadsområdet på travbanan i Vasa kommer att se ut, sett från skyn. Bild: Lentokuva Vallas Oy Vasa,travdalen

- Vi har nu arbetat vidare på det vinnande förslaget. Nu ser det ganska realistiskt ut. Naturligtvis finns det många frågor, till exempel aktiviteten på gatunivå och hur vi får den till stånd. Parkeringssystemen är inte heller så enkla, utan vi behöver många olika lösningar, säger Schulte-Tigges.

En arkitektillustration av hur det planerade bostadsområdet på travbanan i Vasa kommer att se ut. På bilden ser man torget från Klemetsögatan. Vid torget står ett höghus på mellan åtta och nio våningar.
Torget och Klemetsögatan. En arkitektillustration av hur det planerade bostadsområdet på travbanan i Vasa kommer att se ut. På bilden ser man torget från Klemetsögatan. Vid torget står ett höghus på mellan åtta och nio våningar. Bild: Vasa stad arkitektskiss,Vasa

Nu följer en rad workshopar med de involverade parterna - allt mellan beslutsfattare, företag och invånare. Schulte-Tigges hoppas på en färdig detaljplan inom nästa år så att det första huset står klart år 2020.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten