Hoppa till huvudinnehåll

Vasa centralsjukhus följer upp personalens influensavaccinationer

vasa centralsjukhus
Arkivbild. vasa centralsjukhus Bild: Yle/Roy Fogde Vasa,Vasa centralsjukhus

Vasa centralsjukhus har i samarbete med Flowmedik Ab utvecklat en ny realtidstjänst för uppföljning av vaccinationstäckningen bland personalen.

- Vi har som mål att rent av 80 procent av personalen ska vaccinera sig mot influensa. Med hjälp av vaccinationstjänsten inbjuder vi hela personalen på ett roligt och genomskinligt sätt till att delta i ett talko som främjar våra klienters hälsa och sparar på våra egna resurser, säger dataadministrationschef Kalle Ylinampa på Vasa centralsjukhus.

Antalet österbottningar som har vaccinerat sig mot influensera är tämligen få i jämförelse med de som arbetar inom hälso- och sjukvårdssektorn. Totalt sett tog drygt 26 procent av de anställda på centralsjukhuset influensavaccin år 2015. Drygt hälften av läkarna vaccinerade sig, runt 15 procent av de vårdanställda. Av övriga anställda låg andelen på runt 15 procent.

Förhindra infektioner

Nu vill man förbättra vaccinationstäckningen med hjälp av den nya tjänsten och den genomskinlighet som den erbjuder. Man kommer också att ordna fler vaccinationstilfällen och föreläsningar.

- Även om det här programmet är ett nytt tekniskt sätt att lösa ett problem, så återspeglar lösningen personalens vilja att göra saker på ett nytt sätt, berättar utvecklings- och kommunikationsdirektör Michael Rossing på Flowmedik Ab.

- Genom att förbättra vår vaccinationstäckning skyddar vi oss själva och framförallt våra klienter mot onödiga influensainfektioner och de komplikationer som kan förorsakas av influensa, säger infektionsöverläkare Juha Salonen.

Få patientskador

På riksnivå har Vasa sjukvårdsdistrikt det näst lägsta antalet patientskador genast efter Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Vaccinationskampanjen på Vasa centralsjukhus påbörjas den 26 oktober och pågår till den 22 november.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten