Hoppa till huvudinnehåll

Veteranen slutar efter den här säsongen – ”Ett beslut som har mognat”

Tuomas Aho nickar bort bollen.
Tuomas Aho gör sina sista matcher i fotbollsligan. Tuomas Aho nickar bort bollen. Bild: All Over Press aho,Tuomas Aho,HIFK Fotboll

Efter 17 år som fotbollsspelare ser nu HIFK:s mittback Tuomas Aho slutet på karriären. Han kommer att lägga skorna på hyllan efter den här säsongen.

Tuomas Aho har gjort en lång karriär i fotbollsligan och under de två senaste säsongerna har han tillhört HIFK. Det kommer också att bli hans sista klubb skriver HIFK på sin webbplats.

Inför säsongens två sista drabbningar har Aho spelat 361 matcher på högsta nivå i Finland och med det ligger han på sjunde plats i alla tiders lista. Av de aktiva spelarna i ligan är Aho den som spelat flest matcher.

– Det är ett beslut som har mognat under de två senaste säsongerna. Jag orkar inte längre sitta i bil i en och en halv timme till träningar eller matcher. Det är heller inte värt att flytta hela familjen från Kymmenedalen till huvudstadsregionen bara på grund av mig, säger Aho.

Derbysegern värmer

Förutom HIFK har Aho spelat i fotbollsligan för MyPa och HJK. Han har även varit proffs i den danska klubben AGF under två säsonger.

– Jag har många fina minnen från karriären. Främst kanske ungdomslandskamperna och alla matcher ute i Europa.

– På ett sätt kan man säga att allt kulminerade med det senaste derbyt mot HJK där vi äntligen lyckades vinna. En sådan känsla har jag aldrig haft tidigare, säger han.

Tuomas Aho spelar sin sista hemmamatch på måndagen då HIFK möter KuPS. Sedan väntar ännu en bortamatch mot RoPS i den sista omgången.

HIFK ligger just nu ovanför kvalstrecket och har två poäng ner till FC Inter.

Måndagens matcher i fotbollsligan:

FC Inter – RoPS

FC Lahti – IFK Mariehamn

HIFK – KuPS

Ilves – HJK

PS Kemi – VPS

SJK – PK-35

Läs också

Nyligen publicerat - Sport