Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty: Regeringsstyrkor i Irak använder sig av masskidnappningar, avrättningar och tortyr

Kurdiska trupper i närheten av staden Kirkuki norra Irak
Kurdiska trupper i närheten av staden Kirkuki norra Irak Bild: EPA kurdiska trupper

Paramilitära miliser och regeringsstyrkor i Irak har begått allvarliga krigsbrott och kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Det framkommer i en färsk rapport av Amnesty International.

Rapporten "Punished for Daesh's crimes": Displaced Iraqis abused by militias and government forces avslöjar vad civila som flyr territorium kontrollerade av Islamska staten (IS), blir utsatta för.

I rapporten varnas det också om risken för massövergrepp när den militära operationen att återta Mosul nu har börjat.

När slaget om att återta Mosul nu börjar är det oerhört viktigt att de irakiska myndigheterna ser till att de här fruktansvärda övrgreppen inte upprepas.― Philip Luther

Enligt Amnesty har det använts bland annat tortyr, godtyckligt fängslande, påtvingade försvinnanden och utomrättsliga avrättningar. Tusentals civila som har flytt områden kontrollerade av Islamska staten (IS) har blivit offer för brotten.

Nästan 500 personer har intervjuats till rapporten. De intervjuade är före detta fängslade, vittnen och släktingar till döda och fängslade personer. Dessutom har man hört myndighetspersoner, aktivister och hjälparbetare.

– Irak står inför reella och dödliga hot från IS men det kan aldrig rättfärdiga utomrättsliga avrättningar, påtvingade försvinnanden och godtyckliga fänslanden. När slaget om att återta Mosul nu börjar är det oerhört viktigt att de irakiska myndigheterna ser till att de här fruktansvärda övrgreppen inte upprepas. Det säger Philip Luther, chef före research- och påverkan vid Amnestys Mellanöstern och Nordafrikaavdelning.

Masskidnappningar, avrättningar och tortyr

Irakiska myndigheter och den semi-autonoma kurdiska regionala regeringen utför säkerhetskontroller "screening" av alla män som flyr områden som varit under IS kontroll och som anses vara i stridsför ålder (15 - 65 år). Detta för att avgöra om de har kopplingar till IS.

Säkerhetskontrollerna görs väldigt bristfälligt. Vissa kan släppas inom några medan andra hålls i förvar i veckor eller till och med månader under hemska förhållanden, utan tillgång till sina familjer och utan att fallet tas upp i domstol.

Fångar har berättat att de lämnades hängande i påfrestande positioner i långa perioder, att de fick el-chocker, misshandlades eller blev hotade med att deras kvinnliga släktingar skulle våldtas.― Amnesty International

Rapporten avslöjar hur säkerhetsstyrkor och milismedlemmar rutinmässigt antingen torterar eller på annat sätt misshandlar fångar, det sker på ställen där "screening" utförs.

Fångar har berättat för Amnesty International att de lämnades hängande i påfrestande positioner i långa perioder, att de fick el-chocker, misshandlades eller blev hotade med att deras kvinnliga släktingar skulle våldtas. Många sa att de blev torterade att "erkänna" eller att lämna information om IS och andra väpnade grupper.

Det har också hänt att män och älder pojkar har skiljts från kvinnor och yngre barn varefter männen och pojkarna skjutits ihjäl

Inget svar från Irak

Rapporten har delats med irakiska och kurdiska myndigheter i september, från Irak har det inte kommit något svar.

Kurdiska myndigheter har svarat att de förnekar allt som står i rapporten.

Läs också