Hoppa till huvudinnehåll

Åtta timmar lång "humanitär bombpaus" i Aleppo

Belägrade civila i östra Aleppo tillverkar sitt eget bränsle av plastskräp. Över 80 liter bränsle produceras per vecka för generatorer och räddningsfordon
Belägrade civila i östra Aleppo tillverkar sitt eget bränsle av plastskräp. Aleppobor producerar över 80 liter bränsle per vecka för livsviktiga generatorer och räddningsfordon Belägrade civila i östra Aleppo tillverkar sitt eget bränsle av plastskräp. Över 80 liter bränsle produceras per vecka för generatorer och räddningsfordon Bild: EPA/STRINGER Aleppo,Syrien

De massiva flygattackerna mot rebellkontrollerade östra Aleppo upphörde klockan tio på onsdag förmiddag finsk tid, enligt Ryssland.

Både det ryska och syriska flygvapnet avhåller sig från flygattacker inför en planerad åtta timmar lång "humanitär bombpaus" på torsdagen för att ge civila och rebeller en chans att fly från staden, uppger det ryska försvarsministeriet. På onsdag kväll meddelade Ryssland säger att pausen förlängs till elva timmar.

- Det tidiga uppehållet i flygattacker behövs för att förbereda en humanitär paus den 20 oktober. Detta garanterar att civila kan fly och skadade kan evakueras via säkra korridorer, säger försvarsministeriet i sitt uttalande.

- Flygattackerna i Alepporegionen upphör idag från och med klockan 10 finsk tid, konstaterade försvarsminister Sergej Sjojgu i rysk tv. Han vädjade också till "länder med inflytande över väpnade grupper i Aleppo" att övertala rebellkommendörer att lämna staden.

Häftiga bombningar före pausen

Invånare i östra Aleppo bekräftar att flygattackerna upphörde tidigt på tisdag morgon

- Det förekom häftiga flygattacker genom natten, säger Mohammed Abu Rajab som jobbar vid ett av de få sjukhus som ännu fungerar i östra Aleppo.

Det är ändå osannolikt att rebellerna går med på erbjudandet om att lämna staden enligt ett förslag som har lagts fram av FN-sändebudet Staffan de Mistura.

Mistura föreslog den här veckan att radikala rebeller lämnar staden i utbyte mot ett eldupphör och självstyre i Aleppos östra stadsdelar, något som rebellerna avvisade på rak hand.

Militära samtal i Genève

Sjojgu hoppades också att bombpausen kan bidra konstruktivt till internationella militära förhandlingar på onsdag i Genève.

Förhandlingarna gäller bland annat hur man kan skilja åt jihadistgruppen Fateh Al-Sham ( tidigare Jabhat Al-Nusra) från mer moderata rebellgrupper i Aleppo.

Enligt Ryssland har åtminstone Turkiet, Qatar och Saudiarabien gått med på att delta mötet i Genève.

Ryssland har länge ställt som villkor för ett nytt eldupphör att syriska rebeller avbryter samarbetet med Fateh Al-Sham. Gruppen är också uppsatt på FN:s svartlista över terroristgrupper.

FN, internationella biståndsorganisationer och flera länder i väst har anklagat Ryssland och den syriska regeringen för upprepade krigsförbrytelser i och omkring Aleppo.

För kort paus för hjälp

Uppehållet i flygattackerna föregicks av massiva ryska flygbombningar men tillsvidare finns inga uppgifter om offer enligt det Syriska människorättsobservatoriet.

Ett helt bostadshus kollapsade i morse och flera stadsdelar utsattes för attacker enligt ögonvittnen. På måndagen dödades tiotals civila, bland dem 14 personer från samma familj.

FN välkomnar den korta bombpausen men säger att den inte är tillräckligt lång för att man ska kunna leverera mat till över en kvarts miljon civila i östra Aleppo.

Inga biståndsleveranser har nått östra Aleppo sedan början av augusti och de belägrade lider akut brist på mat och mediciner.

Också vattenbristen är akut eftersom stadens två vattenreningsverk som ligger i östra Aleppo stängdes för ett par veckor sedan på grund av bombningar.

De flesta sjukhus har också skadats och det finns endast en handfull läkare kvar i staden.

Läs också