Hoppa till huvudinnehåll

En miljon människor kan tvingas fly Mosul

Över tiotusen människor flydde undan de senaste striderna till flyktinglägret Dibaga i irakiska Kurdistan, där det redan finns 1,6 miljoner interna flyktingar
Det finns redan flera miljoner interna flyktingar i Irak. Offensiven för att återta Mosul av terrorgruppen IS kan tvinga en miljon nya irakier att fly sina hem. Över tiotusen människor flydde undan de senaste striderna till flyktinglägret Dibaga i irakiska Kurdistan, där det redan finns 1,6 miljoner interna flyktingar Bild: EPA/AHMED JALIL Irak,Mosul

FN förbereder sig på att hjälpa massiva mängder Mosulbor som tvingas fly striderna om terrorgruppen IS största fäste. Ännu finns ändå varken plats eller pengar för att möta behoven om de värsta uppskattningarna blir verklighet.

– Den bästa uppskattningen vi, alltså FN som helhet har, är att vi i värsta fall kan vänta oss att en miljon människor tvingas fly Mosul. Upp till 200 000 kan fly bara inom de kommande veckorna, säger Caroline Gluck som är talesperson för UNHCR i Bagdad.

Sen terrorgruppen IS tog över Mosul för två år sen finns ingen exakt information om läget inne i staden

Hur sårbar befolkningen är och hur striderna kommer att påverka dem är omöjligt att uppskatta.

– Problemet är att ingen vet vad som kommer att hända. Offensiven är igång men vet inte exakt hur den kommer att gå till, hur länge den pågår och om människor kommer att kunna lämna området eller om IS kommer att försöka tvinga dem att stanna. Det finns många oklara moment och vi förbereder oss på det värsta medan vi hoppas på det bästa, säger Gluck.

Vi vet realistiskt att alla läger inte kommer att vara färdiga och att det på kort sikt inte kommer att finnas plats för mer än hälften av dem som tvingas fly.― Caroline Gluck,UNHCR

Det oklara läget gör det svårt att förbereda mottagandet av flyktingarna och planerna kan dessutom förändras i ett ögonblick.

Koalition har fällt upp till sju miljoner flygblad över Mosul som informerar invånarna om vilka rutter den irakiska armén försöker göra säkra för dem som vill fly.

Det är ändå inte sagt att just de rutterna är öppna för flyktingarna då det gäller.

– Den irakiska armén skulle vilja kontrollera vart människor rör sig så att de kan tas emot, flyttas till läger och få hjälp under organiserade former. Men hur väl man än planerar är krig alltid kaotiskt och jag tror inte någon vet exakt hur det här kommer att gå till och hur många som kommer. Vi arbetar i mörker för tillfället, säger Gluck.

Största och svåraste humanitära operationen i världen

Lise Grand, FN:s humanitära koordinator för Irak säger att operationen för att hjälpa de flyende Mosulborna kan bli den största och mest komplicerade enskilda humanitära operationen i världen i år.

Om de värsta uppskattningarna blir verklighet under de kommande månaderna och en miljon människor tvingas fly under kaotiska förhållanden kommer behovet på hjälp snabbt att bli massivt.

De flesta som flyr är i praktiken utarmade med de kläder de bär på sig som enda egodelar.

De flyr ofta med svåra upplevelser bakom sig.

Flyktingar från andra befriade städer i Irak har genomgått våld och fara, eller har separerats från eller har sett anhöriga dö på vägen.

– De anländer ofta i traumatiserat tillstånd och vi måste först se till de mest grundläggande behoven, mat, vatten, skydd och vård. Men vi måste också kunna se till att människor kan återförenas med sina familjer, att de till exempel får identitetshandlingar och andra dokument som många saknar efter att ha tvingats fly. Så både behovet och insatsen för att bemöta det kommer att vara enormt, säger Gluck.

Inte utrymme för alla

Interna flyktingar vid utdelning av förnödenheter i flyktinglägret Takiya, Irak. December 2015
UNHCR har försökt förbereda sig på att hjälpa flyende Mosulbor så gott de kan. Det finns förnödenheter och utrustning men det oklara läget gör det svårt att planera insatserna på förhand. Interna flyktingar vid utdelning av förnödenheter i flyktinglägret Takiya, Irak. December 2015 Bild: YLE/Lennart Berggren flyktingläger

UNHCR är i färd med att upprätta läger på olika håll kring Mosul men arbetet går långsamt.

Dels har bara drygt 35 procent av pengarna som behövs kommit in och dels har lämpliga platser för lägren varit svåra att hitta.

Av elva planerade läger är bara fem i stånd att ta emot invånare.

– Vi vet realistiskt att alla läger inte kommer att vara färdiga och att det på kort sikt inte kommer att finnas plats för mer än hälften av dem som tvingas fly. Så vi utreder nu andra alternativ för att kunna hjälpa dem att klara sig, säger Gluck.

UNHCR har förberett sig på att dela ut tält och andra tillbehör för att göra det möjligt för också sådana familjer som inte får plats på lägren klara sig.

En lösning är att dela ut utrustning och material som låter människor göra halvfärdiga eller skadade hus mer beboeliga i väntan på en långsiktigare lösning.

Då vintern är på kommande är just skydd mot vädret det mest akuta, säger Gluck.

– Sommaren håller på att ta slut och temperaturen sjunker redan nu drastiskt till natten. Kylan kan redan vara farlig för dem som inte har skydd, filtar och varma kläder. Så det är också en fråga vi måste lösa, säger Gluck.

Gluck säger att det också ännu är omöjligt att säga hur länge de som flyr kommer att behöva hjälp.

Det avgörande blir hur länge striderna om Mosul blir, hur länge de pågår och hur stor förödelse de orsakar.

- I Ramadi förstördes över 80 procent av hemmen under striderna mot IS och det är klart att människor inte kan återvända om deras hem är förstörda och det inte finns en fungerande infrastruktur i staden. Vi vet alltså inte hur länge människor tvingas vara på flykt. Det kan vara frågan om veckor, månader eller mycket längre, säger Gluck.