Hoppa till huvudinnehåll

"Fiasko", "Besvikelse", "Katastrof" - så beskriver Esbopolitikerna västmetron

Esbo stadsfullmäktige i fullmäktigesalen
I Esbo är tonen bland politikerna resignerad när det gäller västmetron. Esbo stadsfullmäktige i fullmäktigesalen Bild: Yle/Helena von Alfthan esbo stadsfullmäktige,Esbo

Tonen bland Esbopolitiker är besviken. Västmetron är hett efterlängtad och beskedet om ytterligare förseningar kom som en kalldusch för en vecka sedan. Nu anställer Västmetrobolaget en projektchef för att "stärka organisationen".

Tonen bland Esbopolitikerna är mera resignerad än upprörd när västmetron kommer på tal. Esbo stadsfullmäktige skulle på måndag behandla västmetrons försening, men i sista stund sköts ärendet upp till följande möte.

Pia Kauma (Saml.): Västmetron är efterlängtad

Pia kauma, samlingspartiet
Pia Kauma, Samlingspartiets gruppordförande i Esbo fullmäktige. Pia kauma, samlingspartiet Bild: Yle/Helena von Alfthan Pia Kauma

Pia Kauma (Saml.) är inte överraskad över förseningen. Hon räknade med att det skulle bli ytterligare förseningar.

- Jag önskar att västmetrobolaget skulle ha ett fastare tag om projektet och kunna prioritera saker bättre. Nu talar vi om en så stor försening att det skapar problem inte bara för metrons framtida passagerare,utan också för de företagare i köpcentren som räknar med att metron ska komma. Nu behövs en helt ny växel i västmetroprojektet, säger Pia Kauma.

Kurt Byman (obund.): Västmetron är ett fiasko

porträttbild på Kurt byman, obunden fullmäktigeledamot i Esbo
Kurt Byman, obunden ledamot i Esbo stadsfullmäktige. porträttbild på Kurt byman, obunden fullmäktigeledamot i Esbo Bild: Yle/Helena von Alfthan kurt byman

Kurt Byman anser att västmetrobolagets vd Matti Kokkinen borde få sparken, och hela västmetrobolagets styrelse avskedas.

- För ett och ett halvt år sen höll jag ett tal i fullmäktige där jag hade en uträkning som visade att västmetron skulle börja köra först 2019, om man räknar på hur starten alltid har flyttats fram. Sedan sade jag att när automatiken togs bort så kan västmetron komma snabbare, men 2016 kommer den inte att starta. Det är möjligt att den startar 2017, men det vet ingen, säger Kurt Byman.

Nina af Hällström (SFP): Jag blev verkligen besviken

Nina af Hällström, sfp, i Esbo fullmäktige
Nina af Hällström, vice ordförande i SFP:s fullmäktigegrupp. Nina af Hällström, sfp, i Esbo fullmäktige Bild: Yle/Helena von Alfthan nina af hällström

Svenska folkpartiets Nina af Hällström är besviken över att västmetron ytterligare försenades.

- Det är oerhört viktigt att vi får metron färdig så att den trafikerar så fort som möjligt. Samtidigt måste vi reda ut vad som har hänt och vad som har varit problemet och försöka ta lärdom av det, säger Nina af Hällström.

Martti Hellström (SDP): Västmetron är en katastrof

Martti Hellström, socialdemokraterna i Esbo
Martti Hellström Martti Hellström, socialdemokraterna i Esbo Bild: Yle/Helena von Alfthan martti hellström

Socialdemokraternas Martti Hellström konstaterar att västmetrobygget var svårare än väntat. Han blev inte förvånad när det kom besked om ytterligare förseningar.

- Det var inte en överraskning. Det var en större katastrof när vi i somras var färdiga att fira öppnandet av västmetron och sedan två månader före fick veta att metron inte blir färdig i tid. Då var vi mycket arga, säger Martti Hellström.

Västmetrobolaget anställer projektchef

Västmetrobolaget ska nu anställa en projektchef för att få fart på projektet.

Vd Matti Kokkinen säger till Yle Helsinki att det görs för att "stärka organisationen".

Projektchefen skulle ha särskilt ansvar för det andra skedet i västmetroprojektet, som går från Mattby till Stensvik. Kokkinen hoppas ändå att projektchefen hittas så fort som möjligt.

Testkörningarna till Mattby inleds under den här veckan och i slutet av november klarnar det när metron kan börja köra på riktigt.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen