Hoppa till huvudinnehåll

Mer forskning krävs för tvåspråkig skola i Malax

Malax kommungård.
Arkivbild. Malax kommungård. Bild: Yle/Sarah Karjalainen malax kommungård,Malax

Svenskdominerade Malax kunde gå i bräschen och satsa mera på tvåspråkigheten i skolan - kanske rentav med en tvåspråkig skola.

En fullmäktigemotion som vill att kommunen utreder möjligheterna till mer tvåspråkiga lösningar i skolan har lämnats in i Malax.

- Vi vill helt enkelt pejla intresset, säger Tove Donner (SDP), ledamot i bildningsnämnden i Malax och en av personerna bakom motionen.

I Malax finns redan tvåspråkiga dagisgrupper och Malax finska skola finns i samma byggnad som den svenska skolan i Övermalax.

- Varför inte utnyttja det här? Vi har ingen färdig lösning men vi vill att kommunen utreder möjligheterna, säger Donner.

Tove Donner säger att responsen hittills varit positiv men att hon är medveten om att det är en känslig fråga.

Juridiken ett hinder

Tvåspråkiga lösningar har ju av hävd svårt att vinna mark i Svenskfinland. När det gäller frågan om tvåspråkiga skolor försvåras den saken också av juridiken.

- I dagens läge finns det ingen klar juridisk definition på en tvåspråkig skola, säger Birgitta Höglund, svensk skoldirektör i Vasa.

- Det första som krävs för att pröva på en tvåspråkig skola är vilja, säger Fritjof Sahlström, professor i pedagogik vid Åbo akademi i Vasa.

Sahlström hoppas att någon kommun verkligen går in för en tvåspråkig skola, eftersom det i dagsläget inte finns tillräckligt med forskning kring hur en tvåspråkig skola skulle fungera i Svenskfinland.

En svår balansgång i en tvåspråkig skola blir att se till att eleverna också lär sig det egna språket tillräckligt bra.

- Vi har ett ansvar att se till at de får ett starkt modersmål, i det här fallet en stark svenska, säger Höglund.