Hoppa till huvudinnehåll

Pojkgäng rånade andra unga i Helsingfors - två fall samma kväll

Skylt med texten Poliisi Helsinki, Helsingin poliisilaitos, Polisinrättningen i Helsingfors.
Polisen ska nu undersöka övervakningskamerorna i områdena där rånen skedde. Skylt med texten Poliisi Helsinki, Helsingin poliisilaitos, Polisinrättningen i Helsingfors. Bild: Yle / Christoffer Gröhn helsingforspolisen,polisen

Ett gäng med unga pojkar rånade andra unga under måndagskvällen i Helsingfors. Polisen undersöker ett fall i Åggelby och ett i Övre Malm och bedömer att det finns ett samband.

En 15-årig pojke blev omringad av gänget i Åggelby centrum och krävdes på pengar. En storväxt pojke hade brottat ner 15-åringen och varit våldsam och hotat honom.

Den storväxta hade letat igenom 15-åringens kassar och hittat kontanter. Därefter hade han tagit pengarna och tillsammans med det övriga gänget flytt från platsen. Från Åggelby tog gänget bussen mot Westend.

Rånet i Åggelby skedde omkring klockan sex på kvällen. Klockan halv elva fick polisen en anmälan om ett liknande rån i Övre Malm.

Enligt anmälan hade en storväxt pojke slagit en 18-årig man och stulit hans mobiltelefon. Mannen promenerade mot bussterminalen i Malm när pojkgänget muckade gräl och uppmanade honom att komma och slåss. Det gick mannen inte med på och därefter stal gänget hans telefon och sprang iväg.

Ska undersöka material från övervakningskameror

Enligt kriminalkommissarie Mikko Halme vid Helsingforspolisen kan det finnas ett samband mellan rånen.

- Vi undersöker fallen som att det kan vara fråga om samma gärningsmän. Tiden för rånen möjliggör det. Dessutom är det fråga om ett lite större gäng i båda fallen. Om det inom en kort tid sker flera liknande brott hör det till våra rutiner att undersöka om det är fråga om samma gärningsmän och så är ofta fallet, säger Halme.

Vi undersöker fallen som att det kan vara fråga om samma gärningsmän. Tiden för rånen möjliggör det.― Mikko Halme, kriminalkommissarie

Polisen ska nu skaffa material från övervakningskameror i områdena där rånen skedde.

- Efter det vet vi om det är fråga om samma gärningsmän.

Misstänkta kan vara under 15

Enligt Halme kan en del av de misstänkta vara under 15 år.

- Det gör undersökningen svår eftersom personer under 15 år inte är straffrättsligt ansvariga och vi kan inte använda oss av normala tvångsåtgärder.

Polisen har i det här skedet inte många uppgifter om de misstänkta. Den som misstänktes för rånet i Övre Malm var klädd i en Adidas-skärmmössa, en svart jacka, ljusröd munkjacka och svarta byxor, och han är mörkhyad.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen