Hoppa till huvudinnehåll

Problem med e-recepten under tisdagsmorgonen - registret Kanta fungerar igen

Medicinhantering på apotek.
Medicinhantering på apotek. Bild: Yle/Peter Petrélius humlegårdens apotek

Under tisdagsmorgonen förekom störningar i det elektroniska hälsoregistret Kanta som hanterar finländarnas e-recept och hälsouppgifter. På förmiddagen var felet åtgärdat.

Nationella hälsoarkivet som upprätthåller webbtjänsten Kanta meddelade på tisdagsmorgonen att den drabbats av omfattande störningar. Problemen drabbade både hanteringen av e-recept och registret med finländarnas personliga hälsouppgifter, alltså tjänsten "Mina Kanta-sidor".

På förmiddagen fick man systemet att fungera igen.

De senaste dagarna har hälsotjänsten upprepade gånger drabbats av attacker som belastat systemet. Vid Nationella hälsoarkivet säger man att problemen den här gången inte handlade om någon utomstående attack, utan har har att göra med störningar i datatrafiken.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes