Hoppa till huvudinnehåll

Topptränaren Frans Bosch tror på kroppens sunda förnuft

Frans Bosch följer med utförandet av övning.
Frans Bosch ledde en "coachingklinik" för finska tränare. Frans Bosch följer med utförandet av övning. Bild: YLE tränare,tränare,Styrketräningsövning

Idrottare som lyssnar på sina tränare presterar sämre än sådana som inte gör det. Och det här är bevisat. Så säger den holländska tränaren och professorn vid Fontys-universitetet i Eindhoven, Frans Bosch.

Bosch var i Finland i början av oktober för att leda en två dagars så kallad coachingklinik arrangerad av Suomen Valmentajat.

Holländaren vill ingalunda förringa tränarnas betydelse för framgångsrikt idrottande, men däremot dömer han ut en blind tro på kontroll och fokusering på detaljer.

Systematisk fysisk träning är en ung disciplin

Bosch poängterar att vi idag vet väldigt lite om hur man skall träna rätt. Systematiskt organiserad träning som fokuserar på styrka och koordination har enligt Bosch inte ännu fyllt femtio år.

Ändå finns det en mängd principer och regler som ofta tas som sanningar. Som till exempel den att bryta ner och analysera prestationer som hopp, kast eller löpning i små delar.

Att sedan försöka nå den perfekta prestationen genom att fokusera på varje delprestation för sig, genom mängder av exakt likadant utförda isolerade repetitioner är något som Bosch fördömer totalt.

Lita inte på hjärnan

Grundproblemet med att ”fila” på detaljer är enligt Bosch det att man då försöker kontrollera prestationen medvetet med hjärnan. Det är en omöjlighet.

För det första blir det helt enkelt för många olika faktorer att medvetet kontrollera då delprestationerna så småningom sätts samman till en helhet.

För det andra är varje människas leder, muskler och rörelsemönster unika. Därför kan man aldrig hitta eller skapa en perfekt teknik, understryker Frans Bosch.

Det som passar den ena kan förstöra hela prestationen för en annan.

Hitta det väsentliga

Däremot poängterar Bosch att det man kan hitta är de väsentliga punkterna, eller ”stabila faktorerna” för varje idrottsprestation. Det kan vara höftens position i den för energiproduktionen mest relevanta hundradedelssekunden av varje löpsteg.

Eller armbågens ställning i relation till nedre kroppen i det ögonblicket som hela kroppens kraft riktas till att slunga iväg ett spjut eller en boll.

Det här om något låter ju som att försöka kontrollera detaljer. Men så är det inte. Enligt Bosch hittar kroppen och musklerna automatiskt dessa väsentliga punkter om man inte – genom medveten kontroll – hindrar det.

Nyckeln till lösningen som Bosch presenterar, är övningar som kombinerar olika rörelser och förutsättningar för att utföra rörelserna i en och samma prestation.

Övningarna har bestämda start- och slutställningar, men hur kroppen tar sig från punkt A till punkt B är något varje idrottares unika fysik skall lösa själv. Intuitivt och omedvetet.

Frans Bosch i Sportmagasinet, tisdagen 18.10.2016, kl. 21 i Yle Fem och Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport