Hoppa till huvudinnehåll

Visst får man tala om pojkar och flickor i skolan!

Språkbadselever på Vaasan Keskuskoulu.
Det blir inte förbjudet att tala om "flickor" och "pojkar" i skolan. Språkbadselever på Vaasan Keskuskoulu. Bild: Yle/Joni Kyheröinen elever,klassrum

Vid utbildningsstyrelsen beklagar man att den nya jämställdhetsplanen för grundskolan blivit så missförstådd. Enligt Helsingin Sanomat skulle planen innebära att man från och med årsskiftet inte längre får tala om "flickor" och "pojkar" i skolorna.

Jorma Kauppinen, som är direktör för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik vid utbildningsstyrelsen, säger att reaktionerna har varit upprörda.

- Vår e-postlåda är full av reaktioner. Nog har det blivit ett riktigt rabalder, säger Kauppinen till Yle.

I HS-intervjun fick undervisningsrådet Satu Elo tala om den den jämställdhetsplan, som ska bli obligatorisk i Finlands grundskolor. Hon berättade också om Utbildningsstyrelsens guidebok med praktiska råd för ökad jämställdhet.

Bland annat föreslår guiden att lärare kunde tilltala barnen med förnamn, i stället för att bruka gruppbenämningarna "flickor" eller "pojkar". Elo konstaterar att könet bara är "en egenskap bland många", och att det ständiga omnämnandet av könstillhörigheten kan göra att "barnen får en överdriven uppfattning av könets betydelse".

Men Kauppinen understryker att det ingalunda rör sig om några direktiv.

- Guiden är avsedd som ett hjälpmedel för lärare, så att de ska kunna fundera över hur jämställdheten kunde bli bättre, säger Kauppinen.

Han understryker att guiden utkom redan i fjol, och att dess innehåll också tidigare vållat diskussioner. Men föräldrarna har inget skäl att vara oroade.

- Här finns en viktig fråga i bakgrunden, men det viktiga är inte om man i skolan talar om flickor eller pojkar. Skolan har sitt eget uppdrag i att främja jämställdheten. Men nu tror folk att det rör sig om bestämmelser. Och det stämmer inte.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes