Hoppa till huvudinnehåll

X3M frågar: Ska vi sluta vara "flickor" och "pojkar" i skolan?

Bild på könsroller i skolan.
Bild på könsroller i skolan. skola,Jämlikhet mellan könen,jämställdhet

”Kan pojkarna där bak i klassrummet sluta stöka! Annars får ni sätta er med flickorna här framme så ni lugnar ner er!” Låter det bekant?

Snart kan det bli slut med sådana uppmaningar i skolorna. Det här är nämligen en av rekommendationerna i Utbildningsstyrelsens guide för att göra skolan mer jämställd. Vid årsskiftet ska skolorna i Finland fästa mindre uppmärksamhet vid kön.

Lärare uppmanas undvika att dela upp och tilltala enligt kön i onödan. I stället borde elever ses som individer och kallas vid sitt förnamn, säger Utbildningsstyrelsen. Lite mindre snack om ”flickor” och ”pojkar”, helt enkelt.

Målet är inte att radera könen "flicka" och "pojke" i skolan. I stället vill Utbildningsstyrelsen undvika att i längden stämpla vissa ämnen och egenskaper som typiska för pojkar eller flickor. Det gäller förskolor, lågstadier och högstadier.

Genom åren har uppdelningen i flickor och pojkar synts i många skolor, till exempel i klassrum eller matköer. På gymnastiken har flickor åkt konståkning medan pojkar spelat ishockey. Pojkar har slöjdat i trä medan flickor fått använda nål, tråd och tyger.

Borde flickor och pojkar ha gemensam gymnastik och slöjd?

Ja
68.6% (670 röster)
Nej
31.4% (307 röster)
Antal avgivna röster: 977

Borde vi ha könsneutrala toaletter i skolorna?

Nej
63.8% (628 röster)
Ja
36.2% (357 röster)
Antal avgivna röster: 985

Borde skolorna börja använda det könsneutrala pronomenet "hen"?

Nej
77.6% (761 röster)
Ja
22.4% (220 röster)
Antal avgivna röster: 981

Har du någon gång känt dig orättvist behandlad i skolan på grund av ditt kön?

Nej
58.8% (584 röster)
Ja
41.2% (410 röster)
Antal avgivna röster: 994

Hur gör vi skolan jämställd för alla oavsett kön?

Källa: Helsingin Sanomats artikel om jämställdhetsguiden för skolor och en tillhörande kolumn som journalisten publicerade senare.

Nyligen publicerat - X3M