Hoppa till huvudinnehåll

Åbo höjer rösten för skärgården och svenskan

Galtby färjefäste.
Galtby färjefäste. Arkivbild. Galtby färjefäste. Bild: Yle/Linus Hoffman höstmorgon,Galtby,färja,bilfärjor,Åboland,Åbo skärgård

Åbo stad anser att tvåspråkigheten och skärgårdens omständigheter ska beaktas som kriterier, säger stadsdirektör Aleksi Randell till Yle Åboland. Men än så länge utgår Finansministeriet från att varken språk eller skär inverkar märkbart på landskapets vårdkostnader.

- Vi kan inte göra mycket mer än vi har gjort. Vi har talat med många ministrar, med de som sitter i parlamentet, med andra stora städer. Vi gör så mycket vi kan, säger stadsstyrelsens ordförande Olli A. Manni.

Manni hörde till dem som under måndagens stadsfullmäktigemöte förespråkade att svenskan och skärgårdens omständigheter fortsättningsvis skulle ses som giltiga kriterier då statsandelar beviljas till de framtida landskapen.

Varje miljon är ganska mycket i skärgården.― Olli A. Manni, stadsstyrelsens ordfördande.

Tid för synpunkter

Just nu utgår Finansministeriet från att både svenskans och skärgårdens betydelse för vårdkostnaderna i Egentliga Finland kommer att minska när vårdreformen träder i kraft.

Tanken är att de skillnader i vårdkostnader som förorsakas av det svenska språket och skärgårdsförhållanden på kommunnivå jämnas ut i landskapet där arealen är större.

Hittills har ministeriets förslag kritiserats flitigt av bland annat skärgårdsdelegationen och Pargas.

Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén kräver att det man viker pengar för tvåspråkighet och skärgård i landskapets finansiering. Annars är risken att det inte finns en förståelse inom organisationen för vad det kostar att till exempel anställa tvåspråkiga läkare eller att förse öarna ute i skärgården med vårdmöjligheter.

Nu har också Åbo stad sagt ifrån. Utan extra finansiering finns det inga garantier på att till exempel Houtskär har tillgång till vård.

- Vi kan inte ge såna garantier. I framtiden sköts allting av landskapet. Vi kan bara försöka ändra på lagen så att inte i skärgården behöver lida, säger Manni.

Social- och vårdfrågor diskuteras för tillfället runt om i landet. Kommunerna, samkommunerna och särskilda intressebevakande organisationer har till den 9 november att kommentera regeringens utkast för den framtida vårdreformen.