Hoppa till huvudinnehåll

"De enda gröna männen som ålänningarna tänker på är IFK Mariehamn"

Mats Löfström
Mats Löfström förespråkar det mesta som är åländskt. Bland annat chips och IFK Mariehamn. Mats Löfström Bild: Yle / Mattias Fagerholm Mats Löfström

De enda gröna männen som ålänningarna tänker på är IFK Mariehamns fotbollslag, som ska vinna Tipsligan. Det säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström om uppståndelsen kring Ålands status.

De senaste dagarnas diskussion om Ålands status kom som en överraskning för Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Försvarsminister Jussi Niinistö från Sannfinländarna sa nyligen att ett demilitariserat Åland utgör ett militärt vakuum. Statsminister Juha Sipilä från Centern svarade med att Ålands status inte är föremål för omprövning och president Sauli Niinistö var inne på samma linje. Utrikesminister Timo Soini (Sannf) sa på onsdagen också han att uppgjorda avtal gäller.

Enligt Löfström har statsledningen försäkrat ålänningarna om att linjen är klar.

- Juha Sipilä besökte Åland tillsammans med de nordiska statsministrarna för två veckor sedan och sa att Finlands linje kring demilitariseringen är likadan som tidigare. Det sa också republikens president i går.

Inte första gången spänt kring Östersjön

Löfström vill inte spekulera om varför frågan om Ålands status mitt i allt börjar diskuteras. Det spända läget kring Östersjön motiverar kanske till en viss diskussion, men enligt Löfström är det svårt att se vad det har med Ålands status att göra.

-Det är inte första gången i historien vi har ett spänt läge kring Östersjön. Demilitariseringen har alltid stått fast i spända lägen tidigare också.

Löfström tror inte att några ändringar på allvar planeras för Åland.

IFK är de legitima gröna männen på Åland

President Sauli Niinistö kommenterade i går självmant farhågorna om att små, gröna män ska kliva i land på Åland. Med små, gröna män menas vanligtvis soldater från någon främmande makt.

Enligt Niinistö är ålänningarna alerta ifall att något utöver det vanliga inträffar.

Löfström är närmast road av diskussionen om gröna män.

- De enda gröna männen som ålänningarna tänker på är IFK Mariehamns fotbollslag, som på söndag ska vinna Tipsligan.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes