Hoppa till huvudinnehåll

Expert på idrottslag: Johaug blir avstängd i minst ett år

Therese Johaug, 2015.
Therese Johaug ser inte ut att klara sig utan en längre avstängning. Therese Johaug, 2015. Bild: Heidi Koivunen / All Over Press Therese Johaug

Therese Johaug får förbereda sig på en längre avstängning, om man får tro Olli Rauste, som är expert på idrottslag.

På onsdagen kom ett bakslag för Therese Johaug, som anser sig vara oskyldig i det omtalade dopningsfallet. Påtalenemnden, ett oberoende organ som utses av Norges antidopningskommitté, håller inte med henne om skuldfrågan.

Nämnden valde att stänga av Johaug tillfälligt i två månader. Den egentliga domen faller senare – och den kommer att förlänga avstängningen, säger Olli Rauste till Yle.

– Följande möjliga sanktion är en avstängning i minst ett år. Om man läser mellan raderna kan man redan se att nämnden vill väcka åtal och kräver då en avstängning på minst ett år.

Börjar avtjäna eventuellt straff redan nu

Om Johaug stängs av en längre tid dras tiden hon varit tillfälligt avstängd av från straffet.

Enligt Rauste kan det ta till nästa år för en slutgiltig dom att falla. Johaug är avstängd fram till den 18 december.

– Det är som en liten rättegång, det kan räcka i månader. Medicinska aspekter är sällan simpla. I det här fallet är testresultatet ändå klart och går inte att tvista om: det har hittats anabola steroider som inte kroppen producerar.

HBL-journalisten Marcus Lindqvist har lusläst internationella skidförbundet FIS regler och kommit till samma slutsats som Rauste: Johaug kommer att stängas av i minst ett år.

– Utan att ta ställning till om Johaugs berättelse är sann måste hon bli avstängd i minst ett år. Rimligtvis borde hon bli avstängd i två år, skriver Lindqvist.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport