Hoppa till huvudinnehåll

Island vill ha Storbritannien med i Efta

Lilja Alfredsdottir
Lilja Alfredsdottir Bild: EPA/Valda Kalnina lilja alfredsdottir,Island

Island är redo att ta emot Storbritannien i Europeiska frihandelssammanslutningen Efta. Storbritannien är Islands största handelspartner.

- Det är möjligt att Efta-länderna ingår en överenskommelse med Storbritannien. Vi är ordförandeland i Efta just nu, och jag kommer att prioritera högt den här frågan säger den isländska utrikesministern Lilja Alfredsdottir.

Handelsorganisationen Efta består i dag av Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz. Storbritannien var med om grundandet av Efta (European Free Trade Association) 1960 tillsammans med Danmark, Norge, Portugal, Schweiz, Sverige och Österrike.

- Island välkomnar Storbritannien med i frihandelsorganisationen Efta , sade Lilja Alfredsdottir i dag i ett tal vid London School of Economics. Hon svarade på en fråga som gällde Islands och Storbritanniens relationer efter det brittiska utträdet ur EU (brexit).

Storbritannien är Islands största handelspartner, och Lilja Alfredsdottir betonade betydelsen av de starka handelsrelationerna.

Enligt den isländska utrikesministern finns det tre möjligheter för Islands och Storbritanniens relationer efter brexit. Ett avtal med Efta är en möjlighet. En annan möjlighet är ett bilateralt avtal, och en tredje är ett avtal med länder inom EEA (European Economic Area).