Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstad får en gemensam vision för kulturen

Päivi Jokitalo.
Päivi Jokitalo. Päivi Jokitalo. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Jakobstad,Österbotten,päivi jokitalo

Jakobstad vill skapa en gemensam vision för kulturproffs, kulturidkare och kulturpubliken. Päivi Jokitalo håller i trådarna för det kulturpolitiska programmet.

Arbetet med Jakobstads kulturpolitiska program har inletts. Det kulturpolitiska programmet ska fungera som underlag och ram för konkreta verksamhets- och förhandlingsplaner och som projektledaren fungerar Päivi Jokitalo,

Jokitalo är sakkunnig inom kultur och arbetar också som fortbildare och skribent.

Alla får ta kontakt

Projektet har fått arbetsnamnet Kupoli och är ett gemensamt projekt för kulturaktörer och -producenter men också för publiken.

- Jag vill att så många som möjligt deltar. Jag börjar med att prata med kulturbyrån, muséet, bilblioteket, Novia, Campus Allegro, alla som jobbar med kultur. Sedan kommer jag också att prata med bland annat föreningarna, säger Jokitalo.

Finns på sociala medier

Jokitalo har grundat en blogg och en facebooksida som ska fungera som kommunikationskanaler. Här kan man bekanta sig med arbetet, komma med egna åsikter och svara på frågor om hur man själv ser på kultur. Jokitalo vill gärna komma i kontakt med alla som brinner för kultur och tröskeln att ta kontakt ska vara låg.

- Jag kommer att finnas på caféer, på biblioteket eller i Campus Allegro en gång varje månad från december till februari. Jag hoppas att alla som intresserar sig för kultur kommer fram för att prata med mig, säger Päivi Jokitalo.

Kultur över språkgränserna

Jokitalo kommer att kartlägga det nuvarande läget och vilka förhoppningar och ramar det finns kring kulturen i Jakobstad och lyfta fram teman som mångfald, tillgänglighet och kommunikation. Främst mellan de två största språkgrupperna.

- Jag vill väldigt gärna att folk lär känna varandra, också över språkgränserna och att de lär känna kulturutbudet i Jakobstad, säger Jokitalo.

Kommentarer och synpunkter på kulturutbudet kommer att samlas in nästa år genom en enkät för alla som sysslar med kultur både i sitt arbete eller på fritiden.

Det skriftliga kulturpolitiska programmet blir färdig i mars-april 2017.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten