Hoppa till huvudinnehåll

Kinesiska taikonauter framme vid rymdlaboratorium

Rymdfarkosten Schenzou sköts upp i rymden i måndags och taikonauterna Jing Haipeng och Chen Dong steg ombord på rymdlaboratoriet på onsdag.
Rymdfarkosten Schenzou sköts upp i rymden i måndags och taikonauterna Jing Haipeng och Chen Dong steg ombord på rymdlaboratoriet på onsdag. Rymdfarkosten Schenzou sköts upp i rymden i måndags och taikonauterna Jing Haipeng och Chen Dong steg ombord på rymdlaboratoriet på onsdag. Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG Kina,Tiangong 2

Två kinesiska taikonauter har nått fram till rymdlaboratoriet Tiangong 2 som kretsar kring jorden.

Taikonauterna Jing Haipeng och Chen Dong anlände till laboratoriet med rymdfarkosten Schenzou som sköts upp från Gobiöknen i måndags

De skall utföra vetenskapliga och medicinska experiment i 30 dygn innan de återvänder till jorden.

Tiangong som betyder Himmelska palatset, befinner sig i omloppsbana kring jorden på nästan 400 kilometers höjd. Laboratoriet sköts upp i rymden för drygt en månad sedan.

President Xi Jinping gratulerade taikonauterna i ett meddelande där han uppmanade landets rymdprogram "att bygga upp Kina som en rymdnation."

Jing Haipeng och Chen Dong skall utföra vetenskapliga och medicinska experiment i 30 dygn i rymden innan de återvänder till jorden.
Jing Haipeng och Chen Dong skall utföra vetenskapliga och medicinska experiment i 30 dygn i rymden innan de återvänder till jorden. Jing Haipeng och Chen Dong skall utföra vetenskapliga och medicinska experiment i 30 dygn i rymden innan de återvänder till jorden. Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG Kina,Tiangong 2

Egen bemannad rymdstation

Laboratoriet väger 60 ton när det är helt färdigt, jämfört med den Internationella rymdstationen ISS som väger 420 ton.

Taikonatuerna tillbringar sammanlagt 33 dygn i rymden vilket innebär att det här är det kinesiska rymdprogrammets längsta operation hittils.

Kina satsar miljarder på sitt rymdprogram för att komma i kapp USA och Europa. Målsättningen är att ha en egen bemannad rymdstation senast år 2022.