Hoppa till huvudinnehåll

"Kön är så himla begränsande och kommer med massor av förväntningar"

En enhörning med en snopp och en snippa
Kan vi inte alla vara enhörningar i stället? Det frågar sig en läsare som verkar lite trött på diskussionen om hur skolan ska tackla könsroller. En enhörning med en snopp och en snippa Bild: Yle/Malena Holmström x3m,könsneutralitet

I går gick diskussionen het med anledning av Utbildningsstyrelsens guide för en mer jämställd skola. Där rekommenderas lärare bland annat att fästa mindre uppmärksamhet vid kön och hellre fokusera på eleven som individ genom att använda förnamnet i stället för gruppbenämningarna "flickor" eller "pojkar". Här är några av era kommentarer.

Vad i hela friden? Vi ÄR ju pojkar och flickor. Krångla inte till en helt naturlig sak!
Det handlar inte om att man inte ska få ha ett kön, bara att man inte hela tiden behöver poängtera att flickorna gör ett och pojkarna ett annat. Man kan välja att säga på andra sätt. Det är väldigt odramatiskt i praktiken.
I-landsproblem. Här sitter vi med miljarder i skulder och Utbildningsstyrelsen, som ska främja utveckling av nästa generation, funderar på sådana här problem.
Både i egenskap av feminist och blivande klasslärare så tycker jag det här är ett sjukt bra initiativ. Kön är så himla begränsande och kommer med massor av förväntningar hur en bör vara. Dessutom exkluderas icke-binära elever om en hela tiden talar om pojkar och flickor. Tummen upp från mig.
Ska mitt barn gå i en förskola/dagis/lågstadium där man bara får referera till en person med hen så överväger jag hemundervisning. När jag gick i lågstadiet var det pojkar och flickor. Jag ser inte vad problemet är, varför vi inte skulle fortsätta med det systemet.
Sluta vara så gammaldags, vad är det för fel på er? Inse att det är 2016 och människor far illa av att klumpas ihop i grupper för hur tjejer och killar "ska" vara. PLUS det finns fler än två kön, de som inte vill definiera sig etc. Inse detta eller avgå.

Många av er deltog också i vår enkät om hur ni tycker att skolan ska tackla könsroller. Så här svarade ni:

Borde flickor och pojkar ha gemensam gymnastik och slöjd?

Ja
68.6% (670 röster)
Nej
31.4% (307 röster)
Antal avgivna röster: 977

Borde vi ha könsneutrala toaletter i skolorna?

Nej
63.8% (628 röster)
Ja
36.2% (357 röster)
Antal avgivna röster: 985

Borde skolorna börja använda det könsneutrala pronomenet "hen"?

Nej
77.6% (761 röster)
Ja
22.4% (220 röster)
Antal avgivna röster: 981

Har du någon gång känt dig orättvist behandlad i skolan på grund av ditt kön?

Nej
58.8% (584 röster)
Ja
41.2% (410 röster)
Antal avgivna röster: 994

Nyligen publicerat - X3M