Hoppa till huvudinnehåll

Lindholm om avstängningen: Tror inte Johaug har gett upp hoppet

Therese Johaug
Glenn Lindholm tror fortfarande att Johaug kommer att stängas av en längre tid. Therese Johaug Bild: EPA / Srdjan Suki johaug

Bättre sent än aldrig. Det säger Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm om Therese Johaugs tillfälliga avstängning. Johaug kan frikännas – men det är inte sannolikt, tror Lindholm.

På onsdag blev det klart att Johaug – som fortfarande jobbar för att bli helt frikändstängs av i två månader på grund av det positiva dopningsbeskedet.

Det gläder Lindholm.

– Det här var det absolut rätta beslutet, det enda felet är att det kom en dryg vecka för sent. Det borde ha kommit genast då fallet uppdagades, men bra så här. Bättre sent än aldrig.

Kan fortfarande frikännas

Det bästa scenariot för Johaug är att hon får återvända till tävlingarna i december, då den tillfälliga avstängningen upphör. Chansen finns fortfarande, säger Lindholm.

Är det sannolikt?

– I det här fallet tycker jag att det inte är sannolikt. Jag tror att det blir en ordentlig dom senare, då man utrett klart. Det är bra att man utreder ordentligt och har klara kort på bordet då den ordentliga domen faller.

Hur ser en ordentlig dom ut?

– Jag räknar fortfarande med att det blir två år. Jag tror inte att det blir fyra år, som man egentligen ska få för anabola steroider, men två år är en ganska passlig dom i det här fallet.

Träningsförbudet ingen smäll

I och med avstängningen får Johaug inte tävla eller träna med landslaget. Det kvittar, menar Lindholm. Johaug är ändå den snabbaste i landslaget och bestämmer takten på träningarna, det kan hon lika bra göra på egen hand.

Dessutom kan det vara bra för henne att ta ett steg tillbaka och träna i lugn och ro för sig själv.

– Hon kommer inte att sluta att träna, kanske gör det här henne ännu mer taggad för att komma tillbaka efter de fyra världscuphelgerna hon missar. Jag tror inte hon har gett upp hoppet.

– Hon har lite hopp kvar, jag tror hon behåller det så länge det är möjligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport