Hoppa till huvudinnehåll

Asfaltkartellen: Borgå kan dra nytta av domarna

Asfaltering på riksåttan.
Asfaltering av väg (arkivbild). Asfaltering på riksåttan. Bild: Yle/Rolf Granqvist asfalteringsarbete

Borgå stad är fortfarande mitt uppe i en tvist om ersättningar från ett av de företag som hörde till kartellen. Stadens jurist ser positivt på chanserna att få ersättning.

På torsdagen kom beslutet från hovrätten att fyra av företagen i kartellen ska betala sammanlagt 35 miljoner euro i ersättning till kommuner som anställde dem under åren 1994 till 2002.

Tre andra företag är ännu mitt i processen, ett av dem är VLT Trading, tidigare Valtatie Oy, som Borgå stad har gjort affärer med.

- Från Borgås sida är domen som hovrätten fällt gynsam. Vi har goda chanser att få ersättning, säger Borgås stadsjurist Roope Lenkkeri.

Krav på 200 000 euro

Borgås fall har inte ännu behandlats. Staden kräver en summa på ungefär 175 000 euro plus ränta av företaget VLT Trading.

En så stor summa kommer Borgå ändå knappast att få. Den sammanlagda summan som olika kommuner runtom i Finland kräver av bolaget ligger på nio miljoner euro, medan företagets konkursbo endast har tre miljoner.

Borgå stadsjurist Roope Lenkkeri
Stadsjurist Roope Lenkkeri. Borgå stadsjurist Roope Lenkkeri Bild: Yle/Carmela Walder porträtt

Hovrätten förkastade en del kommuners yrkan på ersättning för att den ansåg att det hade gått för länge sedan gärningen var utförd. Borgå hörde inte till den här gruppen, utan till den som hovrätten anser att borde få ut en ersättning.

- Jag tror att vi har goda chanser att få åtminstone en del av summan vi kräver. Vårt yrkande har inte preskriberats ännu, säger Lenkkeri.

Ärendet kan ännu gå vidare

Ärendet är så omfattande och mångbottnat att jurist Roope Lenkkeri inte är överraskad över att det har tagit så pass länge för att komma till det här skedet i processen. Han ser det också som sannolikt att ärendet ännu går vidare till högsta domstolen.

- Jag anser det som troligt att någon part i det här målet inte är nöjd med hovrättens dom heller, och ansöker om besvärsrätt till Högsta domstolen, säger Lenkkeri.