Hoppa till huvudinnehåll

Barn reagerar på barnprogram från sjuttiotalet

Barnfamilj tittar på gamla barnprogram
Michelle, Filip, Nicholas och Wilfrid gav poäng åt gamla barnprogram Barnfamilj tittar på gamla barnprogram Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos 1970-talet,barnprogram,tv-serier

Hur reagerar dagens barn om de tvingas titta på gamla barnprogram från sjuttio- och åttiotalet? Vi ville ta reda på huruvida den gamla sanningen “allt var bättre förr” stämmer på barnprogram, så vi gjorde ett experiment.

Familjen Söderlund-Kroath i Esbo fick låna en videokamera och tre hemlagade poängskyltar. Den blå peffisen betyder “tummen upp” och den röda “tummen ner”.

Juryn bestod av Michelle (4 år), Filip (7 år), Nicholas (10 år) och Celina (12 år). Pappa Wilfrid och mamma Maria övervakade experimentet.

Så blir ni svampar...

När det var dags att titta på barn-tv fick familjens fyra barn i stället för sina favoritprogram titta på gamla arkiv-”pärlor” som vi grävt fram.

Onsdagsmagasinet 1985

Det nyaste programmet var “Onsdagsmagasinet” som visades på FST 1985. Man kan säga att Onsdagsmagasinet var en föregångare till BUU-klubben. I det här avsnittet ser vi bland annat tygdockorna “Lilla O och Molly” plus en massa barn i Södra svenska församlings musiklekskola som sjunger höstvisor med en tant som har gäll röst.

Titta här hur barnen reagerade på Onsdagsmagasinet från 1985:

Kommentarer om Onsdagsmagasinet:
- Den var litet så här tycker jag. (visar tummen åt sidan med röda peffisen)
- Jag tyckte om när de små dockorna gjorde sit-upsen och den där ena inte kunde göra nånting, det var kiva. Och sen när de sjöng “Fågeln flyger…”.
- Jag tyckte inte så mycket om när de gjorde den där solen och “fågeln flyger”. Det tyckte jag inte om.
- Får jag visa några sit-ups?

“Från A till Ö” 1974

Här har vi en riktig klassiker från Sverige från 1974. “Från A till Ö” handlar om Hedvig som flyttar ut i skogen i en husvagn och ugglan Helge som bor på hennes tak. Som namnet säger handlar programmet om att lära sig svåra ord. Och det var inte vilka ord som helst man försökte lära barnen i det vänstervridna barnprogrammet från sjuttiotalet. Eller vad sägs om “demonstration”, “byråkrati”, “allemansrätt” eller “budget”? Programmet sändes 1974 och 1975 och var mycket populärt.

Varje gång Heidvig låtsades att hon förstod ett svårt ord fast hon egentligen inte gjorde det, blev hennes näsa lång. I det här avsnittet talar man om bokstaven “D” och Hedvig måste med lång näsa cykla in till Stockholm för att fråga statsminister Olof Palme vad ordet “demokrati” betyder.

Titta här hur barnen reagerade på Från A till Ö från 1974:

Kössi Kenguru i rymden 1972

Det äldsta programmet var en finskspråkig animation som heter “Kössi Kenguru avaruudessa” från 1972. I den sju minuter långa animationen ser vi ett äventyr med kengurun Kössi, en mullvad och små gröna gubbar som flyger rymdraket. Och en stor flodhäst. Animeringstekniken 1972 var inte precis i klass med Frozen eller Star Wars och färgerna är sjuttiotalistiskt bleka.

Titta här hur barnen reagerade på Kössi Kenguru avaruudessa från 1972:

Kommentarer om Kössi Kenguru:
- Den där mullvaden var kiva och de tre rymdvarelserna var kivoga.
- Jag tyckte den där hästen var bra.
- Det var en kenguru! ..Aj den, det var en flodhäst.

Pikku Kakkonen 1977

Vi skall inte glömma den finska långköraren Pikku Kakkonen som visats på tv i Finland sedan 1977 på TV2.

Pikku Kakkonens första programvärd hette Pekka Salo och han fick redan efter det första avsnittet ta emot kritik av tittarna för sin Tammerforsiska brytning. Signaturmelodin har varit den samma fram till denna dag och den nuvarande vinjetten (den tredje i ordningen) har hängt med sedan 1983.

I början sändes programmet bara på tisdag, onsdag och torsdag. I det här avsnittet är det dagen före julafton och programvärdarna har både tomteluva och skägg. Riktigt skägg. Farbröderna pratar länge. Sedan visar den skäggige upp tiotals eller hundratals teckningar som barnen skickat in. Han ser litet trött ut.

Efter det blir det gammal John Blund-animation från kalla krigets dagar från DDR och som pricken på i:et läser Lasse Pöysti en godnattsaga. En statisk kameravinkel och en gubbe i brun ylletröja som pratar väldigt länge. Och igen skägg.

Titta här hur barnen reagerade på Pikku Kakkonen från 1977:

Kommentarer om Pikku Kakkonen:
- Kasta sand!
- Jag tycker den var helt okej… Det var roligt när han gjorde nån sån där juttu. Något pyssel.
- Hela var dålig. Det var på finska, jag förstod ingenting.

 • Klocka på skolvägg i rödtegel.

  Beslut om svenska skolnätet i Esbo skjuts upp

  En invånarkväll skulle ordnas på onsdag, men den inhiberas.

  Beslutet om framtiden för det svenska skolnätet i Esbo skjuts upp. Planen var att ordna en invånarkväll om skolnätet på onsdag, men nu meddelar Svenska bildningstjänster att invånarvkällen är inhiberad.

 • Snö på strandgräset.

  Snöfall på kommande - håll vinterdäcken på

  Ingen vår under de närmaste dagarna.

  Snöslask och snöfall gör vägarna opålitliga under de närmaste dagarna. Väglaget är dåligt natten till tisdag i Egentliga Finland, Nyland och Egentliga Tavastland på grund av snöfall och snöblandat regn.

 • lunchportion med potatis och köttfärssås

  Pargasstyrelsen remitterade förslag om att låta Arkea ta över kosthållet

  Pargasstyrelsen remitterade förslag om stadens kosthållning.

  Stadsstyrelsen i Pargas remitterade enhälligt förslaget om huruvida bolaget Arkea tar över kosthållet i staden från och med augusti. Det blir nya fullmäktige som får sista ordet i frågan, säger styrelseordförande Mikael Holmberg (SFP).

Läs också

Nyligen publicerat - Vega

 • Bild från bokmässan i Göteborg år 2015.

  Avvaktan kring bokmässan i Göteborg

  På finlandssvenskt håll avvaktar man läget i Göteborg.

  I fredags publicerades en lista i svenska medier med över hundra namn på författare med flera som meddelade att de inte kommer att delta i bokmässan i Göteborg i höst eftersom arrangörerna tillåter den högerextrema tidningen Nya Tider att ställa ut på mässan. I dagsläget avvaktar de finlandssvenska aktörerna läget, men den finlandssvenska scenen kommer att vara på plats i Göteborg.

 • Österby skola i Raseborg.

  Läs en bok och gör gott

  Genom att läsa kan skolelever hjäpa folk i nöd.

  Olika lässatsningar uppmuntrar skoleleverna att läsa och att bidra med pengar till biståndsarbete och katastrofhjälp, såsom Röda Korsets "Bokmånad"-projekt.

 • DJ Glenn Grip

  Cancern utvecklade empatin

  "Cancern gav ödmjukhet och insikter."

  För musikern Glenn Grip flöt livet på. Han jobbade heltid som dj och producent och hade just inlett arbetet med sin andra fulla lp-skiva då cancersjukdomen slog till. Diagnosen lymfkörtelcancer innebar många tuffa behandligar och såväl fysiska som psykiska påfrestningar. Fyra år senare kan Glenn också se att cancern innebar en resa in i honom själv.

 • Eeva Soivio i Mustarastas - eli kadonnut veli.

  Teaterrecension: En drabbande dokumentär om brodern som försvann

  Eeva Soivio rekonstruerar egen familjetragedi i Mustarastas.

  Vad hände med sjuttonåringen som försvann spårlöst under en kryssning till Sverige? I Mustarastas – eli kadonnut veli förvandlar Eeva Soivio sin egen familjetragedi till en berörande föreställning om maktlöshet, sorg och försoning.