Hoppa till huvudinnehåll

Donald Trump accepterar inte valresultat?

Donald Trump
Donald Trump kallade Hillary Clinton för en otäck kvinna. Donald Trump Bild: EPA/JOE RAEDLE Donald Trump,USA, Presidentvalet i USA 2016

Donald Trump stal rubrikerna under den tredje och sista presidentvalsdebatten mot Hillary Clinton. Trump insinuerade att han eventuellt inte kommer att acceptera valresultatet.

Det republikanska partiets kandidat anlände sargad till den sista debatten i Las Vegas efter att ha åkt på otaliga motgångar de senaste veckorna. Ett flertal kvinnor har på sistone stigit fram och hävdat att Trump under årens lopp har ofredat dem.

Dessutom har Trump hävdat att valet är riggat till Clintons favör.

Under onsdagen bedyrade emellertid såväl Trumps dotter Ivanka, vicepresidentkandidat Mike Pence som kampanjchef Kellyanne Conway att han kommer att acceptera valresultatet ifall han förlorar. De löftena bröt Trump under debatten.

- Jag kommer att avgöra det då den dagen kommer, svarade Trump på frågan om han kommer att godta valresultat.

Trump hävdade att medierna motarbetar honom och att valet är riggat mot hans kampanj.

- Det där är upprörande, svarade Clinton och radade upp ett antal exempel då Trump hävdat att hans motgångar under årens lopp berott på fusk och riggade evenemang.

Trump: Vilken otäck kvinna!

Trumps kommentar om att han eventuellt inte accepterar valresultatet överskuggade det faktum att han i det stora hela gjorde en mer disciplinerad debattinsats än under de första två debatterna.

Pajkastningen var inte på samma nivå som under den andra debatten i St. Louis, men då Hillary Clinton lade fram sin plan för att säkerställa finansieringen av socialskyddet kunde Trump inte hålla sin tunga i styr.

Tredje och sista tv-debatten Clinton-Trump.
Hillary Clinton pikade Trump för att han eventuellt inte betalat skatt. Tredje och sista tv-debatten Clinton-Trump. Bild: GARY HE/EPA Presidentvalet i USA 2016,Hillary Clinton,debatt

- Vi måste placera mer pengar i socialskyddsfonden. Min plan är att höja skatterna för de rika. Det betyder att folk som jag kommer att betala mer, precis som Donald om han inte hittar på ett sätt att slingra sig ur det, sade Clinton.

- Vilken otäck kvinna, svarade Trump.

Kylig stämning

Stämningen mellan de två lägren var kylig genast från start. Precis som inför den andra debatten så skakade kandidaterna inte hand med varandra. Den här gången skakade inte heller Trumps och Clintons familjemedlemmar hand.

Däremot var själva debatten hövlig under den första halvtimmen. Moderatorn Chris Wallace valde att inleda det hela med att ställa frågor kring amerikanernas rättigheter och vilken roll USA:s högsta domstol spelar i sammanhanget.

- Den högsta domstolen är vad det här valet handlar om. Det andra tillägget i konstitutionen (red. anm: rätten att bära vapen) är under attack. Vi behöver en högsta domstol som upprätthåller grundlagen, sade Trump inledningsvis.

Hillary Clinton betonade att hon försvarar det andra tillägget men samtidigt hon vill också se striktare vapenlagar.

Jag ser ingen konflikt i att rädda folks liv och värna om det andra tillägget.― Hillary Clinton

- Jag ser ingen konflikt i att rädda folks liv och värna om det andra tillägget, sade Clinton.

Hon poängterade också behovet av en högsta domstol som försvarar kvinnors rättigheter.

- Det är viktigt att vi inte tar tillbaka beslutet om rätten att ingå samkönade äktenskap eller rätten att göra abort. Jag tycker inte att myndigheter ska ha rätt att fatta det mest personliga av beslut. Jag kommer alltid att försvara kvinnors rätt att fatta sina egna beslut i hälsofrågor.

Clinton: Trump fegade ut

Debatten tog mer fyr efter att Clinton lovade, i motsats till Trumps föresatser, att hon inte tänker bygga en mur mot Mexiko och deportera 16 miljoner papperslösa immigranter.

- Jag vill inte slita isär familjer. Att låta papperslösa immigranter bli en del av den officiella ekonomin är vettigt. Trumps idéer representerar inte det vi står för som nation, sade Clinton.

Trumps replik var omedelbar.

- Som president kommer jag omedelbart att deportera drogkungar och säkra gränsen. Droger väller in i vårt land. Om vi inte har en gräns har vi ingen nation. Vi har en del onda latinos här och vi kommer att göra oss kvitt dem, sade han.

Clinton påpekade därefter att Trump varken lyfte upp sitt förslag om att bygga en mur mot Mexiko eller att mexikanerna skulle stå för fiolerna då han besökte den mexikanska presidenten.

- Han vågade inte tala om muren. Han fegade ut och inledde i stället ett ordkrig på Twitter.

Trump svalde inte det betet utan svarade sansat att hans möte med Mexikos president var trevligt. I stället styrde han in diskussionen på handelsavtalet NAFTA, som undertecknades av Hillarys man Bill Clinton. Trump kallade NAFTA för det sämsta avtalet någonsin.

Putin i fokus

Frågetecknen kring Hillary Clintons kandidatur har de senaste veckorna hamnat rejält i skuggan för Donald Trumps påstådda klavertramp. Under debatten tvingades Clinton inta försvarsposition då debattledaren lyfte Chris Wallace lyfte fram de dokument som Wikileaks publicerade för en dryg vecka sedan.

I de dokumenten har man bland annat kunnat läsa att Clinton bakom lyckta dörrar uttalat sig annorlunda om finansvärlden och om öppna gränser än under sin kampanj. Clinton var motvillig att svara på frågan och valde i stället att påtala att ryska hackare låg bakom de läckta dokumenten.

- Den ryska regeringen spionerar på amerikaner, vilket Trump har uppmuntrat, sade Clinton.

Tredje och sista tv-debatten Clinton-Trump.
Trump: Putin skulle respektera mig. Tredje och sista tv-debatten Clinton-Trump. Bild: JIM LO SCALZO/EPA Presidentval i USA,Donald Trump,debatt

Trump påpekade omedelbart att Clinton inte svarade på frågan innan han sade sig tvivla på att Ryssland låg bakom hackerattackerna.

- Problemet är att Ryssland inte har någon respekt för henne eller Obama. Hon gillar inte Putin eftersom han har överlistat henne gång på gång, sade han.

Du är marionetten. Du är marionetten.― Donald Trump

Trump hävdade också att den ryska presidenten skulle ha avsevärt större respekt för honom än vad han har för president Obama eller för Clinton om hon blir vald till president.

- Det beror på att Putin hellre skulle ha en marionett som president, sade Clinton.

- Du är marionetten. Du är marionetten, svarade Trump.

Trump hävdade att Clintons erfarenhet är av ondo

Donald Trump har under hela sin valkampanj betonat att han är en outsider på den politiska scenen, vilket har tilltalat många amerikaner som är besvikna på de etablerade politikerna. Den käpphästen lyfte han fram också då han på onsdagen jämförde sig med Clinton.

- Jämfört med mig så har du erfarenhet. Men det är dålig erfarenhet eftersom det du gjort har slutat illa. I 30 år har du haft möjlighet att hjälpa. Ditt problem är att du pratar men får inget till stånd, sade Trump.

Clinton verkade vara väl förberedd på attacken då hon svarade:

- På 80-talet jobbade jag för att reformera skolorna i Arkansas. Han lånade 14 miljoner av sin far för att grunda sitt företag. På 90-talet var jag i Peking och förkunnade att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Han förolämpade Miss Universum, Alicia Machado, och kallade henne fet.

- Och då jag var i Vita Huset och följde med räden som dödade Osama bin Laden var han programledare för The Celebrity Apprentice. Jag låter det amerikanska folket jämföra våra meriter.

De senaste två veckornas opinionsundersökningar visar att Hillary Clinton är skyhög favorit för att väljas till president. Enligt nyhetskanalen CNN:s gallup stärkte hon sina aktier under onsdagskvällens debatt i och med att 52 procent ansåg att hon vann debatten. Trump pekades ut som vinnaren av 39 procent.

Presidentvalet i USA äger rum den 8 november.

Det amerikanska presidentvalet 2016