Hoppa till huvudinnehåll

Dubbelmoral och kvinnohat - USA:s valkampanj saknar motstycke

Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten.
Clinton har fått mycket kritik för att hon är hemlighetsfull och privat. Trump har däremot blivit hyllad för att han ”säger som det är”, oberoende om det visar sig vara sant eller inte. Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten. Bild: EPA/RICK T. WILKING Hillary Clinton,Donald Trump,Clinton,Trump,Presidentval i USA, Presidentvalet i USA 2016,USA,presidentval,valdebatt,samtal

Den amerikanska presidentvalskampanjen väcker många frågor om sexismen i USA. Sakfrågorna har hamnat i skymundan medan kvinnohatet flödar fritt - det kan också få farliga konsekvenser, säger Johanna Kantola, akademiforskare vid Helsingfors universitet.

– Den här kampanjen har varit, vad ska jag använda för adjektiv… Förbryllande, chockerande, upprörande. Trumps senaste utspel har varit så absurda att de har lyft fram fenomen som vi självklart vet att finns men som nu på ett radikalt sätt har stigit till ytan, säger Johanna Kantola, som forskar i kön, makt och politik vid Helsingfors universitet.

Fenomenet hon talar om är hatet mot kvinnor som håller på att bli rumsrent.

Att USA för första gången har en kvinna nominerad som en av de stora partiernas kandidat är en stor historisk sak, oberoende av vad man har för politisk övertygelse eller åsikt om jämställdhet och feminism.

När du är stjärna kan du göra vad du vill. Ta dem på fittan.― Donald Trump om kvinnor år 2005.

I 56 val före det här var det bara män. Att det amerikanska presidentvalet alltid varit präglat av ras och kön märker man först när det inte är en vit man som blir president.

De två motpolerna, det politiska etablissemangets kvinna, demokraten Hillary Clinton och ”folkets röst”, icke-politikern, mannen och republikanen Donald Trump har lyft fram misogyni och kvinnohat till en helt ny nivå.

Pratet kan leda till konkret våld

Trumps utspel har fördömts av flera både kvinnliga och manliga politiker inom det republikanska partiet, men har haft liten inverkan på de trogna Trumpanhängarna. Som han själv har uttryckt det kunde han ställa sig och skjuta mitt på Femte avenyn i New York och ändå inte tappa röster.

– För en del människor har det Trump säger ingen betydelse. De till och med ser det som acceptabelt och anser att det är skämt som hör till. De förstår inte att de samtidigt ifrågasätter både kvinnors rättigheter och mänskliga rättigheter genom att objektifiera kvinnor, säger Kantola.

Kvinnliga politiker utsätts för väldigt mycket våld, verbala hot på sociala medier, fysiskt våld i kampanjer och sexuella trakasserier i politiken.

Kantola tar upp fallet Jo Cox som exempel, den kvinnliga politikern som mördades i Storbritannien under brexitkampanjen. Den kampanjen hade en del liknande drag med den amerikanska presidentvalskampanjen.

Också där fanns en stark polarisering och kampanjen präglades av känslor.

Vad medierna skriver har ingen skillnad så länge du har en ung, vacker "piece of ass".― Donald Trump

Medan optimisterna ser det som en bra sak att sexuella trakasserier tas upp till diskussion har Kantola svårt att se det enbart positiva.

Hon är mer bekymrad över de bredare konsekvenserna av kvinnohatpratet. Att Trumps hatprat mot Clinton tänjer på gränserna inom den politiska retoriken är oroväckande, säger Kantola.

– Ställningstaganden som stöder sig på kvinnohat och hatprat håller på att bli rättfärdigade. Efter brexit ökade de rasistiska hatbrotten i Storbritannien, pratet får alltså konkreta följder.

Skulle hellre tala om annat än kampanjen

Hela fenomenet kring den amerikanska presidentvalskampanjen har tagit så absurda uttryck att det är just det man talar om – alltså kampanjen.

– Det skulle vara viktigt att tala om hur kandidaterna för fram jämställdhet. Trots att det är viktigt att tala om sexism så går all energi nu åt till det, istället för att man skulle fundera på hur kandidaternas ekonomiska politik påverkar olika människors vardag, säger Kantola.


Det finns väldigt mycket ojämställdhet i USA, inte bara mellan könen, utan olika människogrupper har helt olika förutsättningar att klara sig. Sjukvården är ojämställd, utbildningssystemet ojämställt, människor av olika etnicitet har olika chanser att nå framgång och könsrollerna ännu klassiskt stereotypa.

USA kommer på 32 plats i Rädda Barnens index för flickors möjligheter, efter länder som Algeriet och Kazakstan.

Otäcka kvinna.― Donald Trump om Hillary Clinton i den tredje valdebatten.

Det här avspeglas tydligt i analysen av Hillary Clinton – är hon en ”typisk kvinnlig kandidat”?

Jämför vi till exempel USA och Norden är förutsättningarna ändå helt olika.

– Å ena sidan vill jag säga att det inte finns några typiska kvinnliga kandidater. Och om vi tänker att Clinton har tagit sig till den här positionen som ingen kvinna förr har gjort – hur typisk kan hon vara? Men att reflektera över den typiska kvinnliga kandidaten ger oss chansen att se på politiska strukturer. Hurdan måste du vara för att nå dit Clinton nått?

Svaret: Ha bred politisk erfarenhet, vara vit och välbeställd.

När Tarja Halonen valdes till president i Finland sågs hon däremot som en otypisk kvinnlig politiker, konstaterar Kantola.

Halonen var ensamförsörjande mamma och hade gjort sig känd som någon som jobbar för mänskliga rättigheter, hon hörde inte till kyrkan och hade varit ordförande för människorättsorganen Seta som arbetar för sexuella och könsminoriteter.

I Finland var det här ändå möjligt.

”Bara män kan bli president”

Att bara män kan bli president har hittills varit sanning i USA. Det har Donald Trump ridit på bland annat genom att säga att han inte ser att Clinton har de egenskaper som behövs för att bli president.

Clinton har fått mycket kritik för att hon är hemlighetsfull och privat. Trump har däremot blivit hyllad för att han ”säger som det är”, oberoende om det visar sig vara sant eller inte.

Clintons problem är att man inte litar på kvinnor i politiken, skriver Jessica Valenti i the Guardian.

Tro mig, jag var inte imponerad.― Donald Trump om Hillary Clintons rumpa.

”Det är omöjligt att skilja på väljarnas uppfattning av henne och den misogyni hon har mött under åren. Hur kan man inte vara på sin vakt efter år av sexism? Att lita på kvinnor borde inte vara en radikal sak och kvinnor borde inte behöva anstränga sig mer än män för att anses vara trovärdiga”, skriver Valenti.

Johanna Kantola säger att det är intressant att i åsiktsbarometrar är så gott som alla för jämställdhet, men det är oftast kvinnor som upplever problemen med brister på jämställdhet.

Berörs man inte personligen blir problemet bara en sak i mängden.

Donald Trump
Ingen har större respekt för kvinnor än jag, har Donald Trump sagt. Donald Trump Bild: EPA/JIM LO SCALZO Donald Trump

Flera medier har publicerat prognoser på hur presidentvalet skulle sluta om bara kvinnor eller bara män fick rösta, där Clinton skulle vinna i scenario ett och Trump i scenario två.

– Människor tror ofta att det är kvinnor som röstar enligt kön, men forskning från Finland visar att här röstar kvinnor både på män och kvinnor medan män främst röstar på män. De är undermedvetet bara redo att acceptera en man för uppgiften, säger Kantola.

Upp och nervända könsroller

Med allt det här som bakgrund blev det fascinerande efter den andra debatten. Trump ansågs ha varit arg, irrationell och för känslosam.

– Där vävdes Trumps underliga hypermaskulinitet med omklädningsrumssnacket och objektifieringen av kvinnor samman med irrationalitet, känslosamhet och ilska, vilket man ofta anklagar kvinnliga politiker för. På ett sätt vändes könsrollerna upp och ned, säger Kantola.

Arianna Huffington är oattraktiv både på insidan och utsidan.― Donald Trump

Plötsligt diskuterades det inte alls lika mycket om Clinton var lämplig som president.

New York Times valde också att vända könsrollerna upp och ner. Eller snarare byta ut Trump mot Clinton med frågan om det finns en dubbelmoral mot kvinnor i politiken.

För att nämna några:

Tänk er om det var Hillary Clinton som hade fastnat på band, talat nedlåtande om mäns genitalier och skrutit med att hennes ställning ger henne rätt att ta män mellan benen.

Tänk er om det var Clinton som hade fem barn med tre olika män och om det var hon som hade sagt att det är okej att kalla hennes dotter en ”piece of ass” (fritt översatt ”en bit rumpa”). Tänk er om det var hon som hade varit med i Playboys softporrvideor.

Tänk er, om det var Clinton som hade mindre erfarenhet av politik och militär än någon annan som tidigare har blivit president.

Donald Trump med sin familj efter den tredje valdebatten
Donald Trump med sin familj efter den tredje valdebatten. Donald Trump med sin familj efter den tredje valdebatten Bild: EPA/JIM LO SCALZO Donald Trump,valdebatt

Så, finns det en dubbelmoral i amerikansk politik och det amerikanska samhället som gör att kvinnor granskas hårdare? Bestäm själva, skrev Nicholas Kristof i ledaren.

– Det här är ett simpelt sätt som man kan använda i politiken för att belysa att könet spelar en roll. Skulle Clinton ha kommit undan med något av det här? Alla vet att svaret är nej, säger Johanna Kantola.

Det amerikanska presidentvalet 2016