Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvensken som jobbat för Trump

Tony Terho ska få ett eget kockprogram på amerikansk tv.
Tony Terho ska få ett eget kockprogram på amerikansk tv. Tony Terho ska få ett eget kockprogram på amerikansk tv. Bild: Yle/Magnus Hansén tony terho

Tony Terho från Veikars i Korsholm bor numera i USA. Han har jobbat som kock för Donald Trump och i januari får han sitt eget kockprogram på amerikansk tv.

Tony stack iväg på semester till USA med sin mamma år 1996. Hon hittade kärleken där, gifte sig, fick green card och stannade. Tony åkte tillbaka till Korsholms högstadium i Smedsby för att bli färdig med grundskolan. Han ville bli kock och kom in på Silveria i Vasa. Tonys mamma frågade om han ville studera där eller i West Palm Beach i Florida. Valet var enkelt. Men det var inte livet som kock.

- Det är hård konkurens och tuffa arbetstider. Man jobbar 14 timmars dagar, sex till sju dagar i veckan.

Får ett eget kockprogram på amerikansk tv

Tony jobbade en tid som privat kock åt en väldigt rik familj. De driver USA:s femte största privatägda bolag. Via jobbet kom han i kontakt med en firma som sökte de bästa av de bästa. Tony fick ett samtal och en offert.

- Det handlade om sjukligt mycket pengar. De flög mig med sitt privatjet till Ohio och under två dagar fick jag visa vad jag gick för. Jag fick en offert och tackade ja. Där träffade jag en kille som jobbade inom ett produktionsbolag på tv. Han sa att de ville göra ett tv-program om och med mig. Det planerades en hel del och under tiden tröttnade min fru på Ohio så vi flyttade tillbaka till Florida, berättar Tony.

När de flyttade tillbaka fick Tony ett samtal. De ville göra programmet med honom. Han flög till Ohio och under två veckor spelade de in 13 avsnitt. De här var för två år sedan. Efter det har de haft fullt upp med att göra reklam för programmet och att sälja det. Nu har de fått såväl sponsor som kanal för programmet. I januari nalkas det premiär på Pursuit Channel där programmet potentiellt når 42 miljoner tittare. Tony hoppas också att programmet kommer att börja visas i Finland.

Konkurrensen är hård. På vilket sätt kommer Tonys program att sticka ut ur mängden?

- Jag är lite alternativ. En karl med lång mohawkfrisyr och tatueringar står automatiskt ut. Jag kastar knivar och gafflar. Jag är annorlunda, allt annat än tråkig. Vi har också filmat in en massa inslag där jag tränar muaythai och jujutsu. Min personlighet kommer mer fram på det sättet, säger Tony.

"Trump kom in i köket och slängde pengar på folk alternativt sparkade dem"

Tony har också jobbat för republikanernas presidentkandidat Donald Trump. Trump har ett hem i Florida i West Palm Beach. Egentligen handlar det om en privatklubb som du måste betala 200 000 dollar för att bli medlem i. Då Trump kommer till Florida bor han där med sin familj.

- Han är helt tokig. Men han kan också vara väldigt schysst. Han kunde komma in i köket och slängde hundralappar i famnen på folk. Om du hade födelsedag så kanske du fick 500 dollar. Han är en rättvis businessman. Men jag vet inte om han skulle passa som president, konstaterar Tony.

Under de tre åren som Tony jobbade på klubben träffade han Trump 40-50 gånger. Han var inte alltid på strålande humör då han kom in i köket.

- En gång hade han förlorat 256 miljoner dollar på börsen. Då var det tre stycken som blev avskedade på en gång. Han kom in i köket och sa "You're fired!". Men, så här funkar det: Då han kommer in i köket och avskedar någon så flyttar vi personen till personalköket. Dit går han aldrig. Då han åkt iväg kommer den som blivit sparkad tillbaka. Tills Trump återvänder igen har han glömt bort att han sparkat någon, berättar Tony.

"Hellre Trump än Hillary"

Det pågående presidentvalet i USA har Tony Terho en hel del att säga om. Han tycker att läget aldrig har varit sämre sedan han själv flyttade till Amerika.

- Med tanke på vilka två kandidater vi har att välja mellan är jag nervös inför vad som kommer att hända i världen. Vi har en businessman som kan sin sak med pengar, men han är en tjuv och tokig som fan. Och sedan har vi Hillary. Jag kan inte säga de orden jag tycker att hon är på radion. Men om jag måste välja mellan henne och Trump så väljer jag Trump och då är det dåligt, konstaterar Tony.

Det är mailhärvan med Hillary Clinton som får Tony att välja Trump framom henne. Men möjligtvis kommer han själv att rösta på det tredje alternativet; Jill Stein.

- Hon kommer inte att vinna men jag kan inte med gott samvete rösta på de här två dårarna, säger Tony.

Valet är överallt

På Tonys hemort i Florida är det omöjligt att undgå det pågående presidentvalet.

- Det är överallt. På varje tv- och radiokanal. Hela tiden. Och det är jättehetsigt och aggressivt. Folk tar nästan till knytnävarna om de har olika åsikter, berättar Tony.

Han väljer att hålla sig borta från de politiska åsikterna både på jobbet och framförallt på baren då folk eventuellt druckit lite.

- Jag tycker inte om att prata politik med mina vänner. Din åsikt kan vara helt annorlunda än min och så är det, säger Tony.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega