Hoppa till huvudinnehåll

Jamaican eller kanadensare? Dixons medborgarskap kan bli Jaros frälsning

Jamar Dixon spelade ligafotboll i Jakobstad sommaren 2016.
Kanadensare eller jamaikan? Jamar Dixons medborgarskap avgör. Jamar Dixon spelade ligafotboll i Jakobstad sommaren 2016. Bild: Yle/Antti Koivukangas Jamar Dixon

Inom division ett-klubben FF Jaro lever fortfarande hoppet om en ligaplats sommaren 2017. Ifall Jaro slåg Grankulla IFK och TPS förlorar mot Ekenäs IF i den sista omgången kommer Jakobstadslaget att överklaga i ett snart tre månader gammalt fall där Jamar Dixons medborgarskap är den springande punkten.

JJK (49 poäng) toppar för tillfället division ett i fotboll före TPS (48 poäng) och FF Jaro (44 poäng). Rent matematiskt kan FF Jaro inte längre nå tätduon, men möjligheten till kvalspel finns fortfarande kvar och då gäller det att ta kabinettvägen för klubben med ordförande Harald Finne i spetsen.

Ifall Jaro slår Grankulla IFK på lördag i säsongens sista match samtidigt som TPS förlorar mot Ekenäs IF i Åbo skrider klubben till verket.

I början på juli spelade FF Jaro och AC Oulu oavgjort 1-1. Efter matchen protesterade AC Oulu mot att Jaro hade använt för många utlänningar (4) i matchen. Enligt seriereglerna får lagen endast ha tre utländska spelare i katalogen för laguppställningar.

Enligt AC Oulu hade Jaro brutit mot detta eftersom Jaro hade med fyra utländska spelare: Alvaro Jesus Morin Alberto (Mexiko), Josue Soto (USA), Kyle Curinga (USA) och Jamar Dixon (Kanada) på plan. Resultatet 1-1 ändrades till en 3-0 seger för AC Oulu.

Jamar Dixon i helbild.
Dixon spelar numera i Kanada. Jamar Dixon i helbild. Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. Jamar Dixon,FF Jaro

Nu handlar allting om synen på Jamar Dixons medborgarskap och där säger Harald Finne att frågetecknen nu har rätats ut.

- Alla papper är äntligen klara. Vi har fått brev från Jamaica att Dixon är jamaikansk medborgare, eftersom hans pappa kommer från Jamaica. Det här är alltså ett konstaterande och handlar inte om att han skulle vara tvungen att ansöka om medborgarskap, säger Finne på FF Jaros webbplats.

Till utlänningskvoten räknas inte spelare som är EU-medborgare eller spelare som kommer från länder som har nått en specialöverenskommelse (Jamaica). Till saken hör att Dixon ändå på landslagsnivå representerar Kanada.

Ifall resultaten går Jaros väg (seger mot Grankulla IFK, TPS-förlust mot Ekenäs IF) kan Jakobstadslaget med ett förändrat resultat i matchen AC Oulu - FF Jaro (från 0-3 förlust till 1-1) gå om TPS i tabellen och sluta på andra plats på bättre målskillnad.

Det gäller att skynda på, då besvärstiden går ut natten till söndagen den 24 oktober och kvalmatcherna om en ligaplats tar vid redan följande vecka.

För Jamar Dixons del fortsätter karriären i Kanada och Ottawa Fury, dit han flyttade tidigare i sommar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport