Hoppa till huvudinnehåll

Olga planerar både inredning och sin framtid i Borgå

Olga Patrikeeva vid Sisustus Lumo i Borgå.
Olga Patrikeeva flyttade till Finland från Ryssland för 6,5 år sedan. Hon och hennes familj har trivts bra i Borgå. Olga Patrikeeva vid Sisustus Lumo i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind olga patrikeeva

Olga Patrikeeva, 45 år, studerar till artesan med inriktningen inredning och design vid Östra Nylands yrkesinstitut Inveon i Borgå. I framtiden hoppas hon få jobba med inredningsplanering. Inredning lockar studerande mer än klädsömnad gör, konstaterar man vid Inveon.

- Jag har trivts jättebra med studierna, säger Olga, som flyttade till Finland från Ryssland för sex och ett halvt år sedan.

Innan det hade hon och hennes man bott tillsammans i Ryssland i tio år. Mannen är finlandssvensk och familjen ville att dottern skulle få börja i skolan här.

En tid efter att familjen hade fått sin andra dotter valde Olga att börja studera vid Inveon. Innan hon fick sitt andra barn hade hon studerat svenska på folkhögskola i ett par år.

- Jag kunde noll svenska när jag kom till Finland, säger hon och skrattar.

Olga Patrikeeva vid Sisustus Lumo i Borgå.
Olga Patrikeeva håller på med inredningsplanering under sin praktik. Olga Patrikeeva vid Sisustus Lumo i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind olga patrikeeva

Att studera på svenska visade sig ändå gå riktigt bra.

- Språket är inte min starka sida. Men jag klarar mig ganska bra, skrattar Olga.

Nya vänner och erfarenheter

Dessutom har hon hittat nya vänner på klassen.

- Det fanns mest unga elever på klassen till en början, men under andra studieåret kom några vuxenstuderande som jag fick bra kontakt med.

Olga tycker att hon har blivit väl bemött som ryss i Finland, både av klassen och av andra Borgåbor. För tillfället gör Olga sin praktik, eller inlärning i arbetet, på Sisustus Lumo i Simolinhuset i Borgå.

- Jag ska syssla med inredningsplanering och sy, till exempel gardiner. Vi samarbetar bra med ägaren Margit Pohjoiskoski, berättar hon.

Olgas praktikperiod är två månader lång och hon är inne på sitt tredje studieår. Hon har en gång tidigare praktiserat vid samma företag under studietiden.

- Det är jätteroligt, spännande och intressant. En helt ny erfarenhet för mig.

Olga Patrikeeva ser på inredningstyger vid Sisustus Lumo i Borgå.
Det gäller att kunna kombinera färger och material. En del vill ha hjälp med hela inredningen, andra med val av tapeter eller tyger. Olga Patrikeeva ser på inredningstyger vid Sisustus Lumo i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind olga patrikeeva,inredningsplanering

Sinne för färger och former krävs

Olga visar upp några vackra tygexempel och förklarar hur viktiga färgerna är i inredningshelheten. Man märker att hon har hittat sitt eget område. Också Borgåborna verkar ha fattat tycke för inredning.

- Jag tror att fler och fler har blivit intresserade av inredning, säger Olga.

Samma sak har läraren Anne Gustafsson, som undervisar artesaner vid Inveon, märkt av bland eleverna.

- Intresset för artesanutbildningen har varit större nu sedan vi gick in för inriktningen inredning och design.

Det här alternativet erbjuder skolan nu för andra läsåret. Tidigare erbjöd Inveon en linje med inriktning på klädsömnad.

- Det är större intresse för inredning och det är kanske mera aktuellt med det i samhället just nu, säger Gustafsson.

Anne Gustafsson, lärare vid Inveon i Borgå.
Anne Gustafsson, lärare vid Inveon i centrum av Borgå. Anne Gustafsson, lärare vid Inveon i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind yrkesinstitutet inveon

Utbildningen tar in nya studerande i höst

Gustafsson tror på att artesanutbildningen som den nu ser ut kan fortsätta locka studerande. Nästa höst kommer skolan igen att ta in nya elever till utbildningen.

Hur det ser ut med linjen i fortsättningen är ändå svårt att säga innan beslut om skolans framtid är fattade. För tillfället har ägarkommunerna fortfarande inte kunnat enas kring någon gemensam lösning för yrkesutbildningen.

- Det finns alltid en risk att mindre utbildningar med ett litet elevantal läggs ner i framtiden, konstaterar Gustafsson.

Själv har hon en lång erfarenhet av lärararbetet vid Inveons centrumenhet. Innan det jobbade hon vid Borgå hantverks- och konstindustriskola, som gick ihop med Östra Nylands yrkesskola 2009.

- Jag tycker personligen att det skulle vara trevligt med en lokal lösning kring yrkesutbildningen. Jag skulle gärna se att vi i fortsättningen hade en stark yrkesutbildning i Borgå över språkgränsen.

Gustafsson konstaterar att de flesta arbetsgivarna inom hennes bransch i dagens läge är finskspråkiga.

- Även om utbildningen går helt på svenska är det bra om de studerande kan göra sin praktik på finska till exempel.

Anne Gustafsson, lärare vid Inveon i Borgå, visar elev hur hon ska göra.
Anne Gustafsson instruerar en elev. Gustafsson har lång erfarenhet av hantverk och konstindustri. Anne Gustafsson, lärare vid Inveon i Borgå, visar elev hur hon ska göra. Bild: Yle/Katarina Lind elev i inveon

Många öppna frågor kring framtiden

Osäkerheten kring framtiden har varit ett orosmoment på sistone, både för elever och lärare.

- Man vet ju inte om man får fortsätta jobba i Borgå eller om det blir Helsingfors i framtiden, om det går så att Inveon slås ihop med Prakticum. Nog är allt ganska osäkert, konstaterar Gustafsson.

När besluten slutligen fattas vet ingen. Tidigare fanns det också planer på att bygga ett nytt campus i Kungsporten, dit Inveon skulle ha flyttat sin verksamhet. Men de planerna ligger nu på is.

- Jag tycker att samarbetet med lärarna i Haiko har fungerat bra, men visst skulle det vara trevligare om vi alla kunde jobba på samma ställe, konstaterar Gustafsson.

Inveon.
Inveon skulle behöva nya lokaler för sin undervisning. Inveon. Bild: YLE/Rebecca Olin öny

Inveon har haft problem med inneluften i Haiko och lokalerna där är slitna. Elutbildningen finns nuförtiden i centrum, vilket också ställer krav på tillräckligt stora lokaler.

- Ett nytt campus hade varit superfint. Vi kunde ha varit med och planerat lokalerna ända från början och en del utbildningar hade kunnat dela på samma lokaler, konstaterar hon.

Det är inte bara Inveon som funderar på sin framtid just nu. Olga Patrikeeva har också drömmar, där hon bläddrar i inredningsmapparna vid Sisustus Lumo.

- Jag drömmer om att fortsätta jobba här efter studietiden, eller med ett eget företag. Ibland pratar vi om att kanske återvända till Ryssland, men jag tror nog att speciellt barnen trivs mycket bättre här än de skulle göra i Ryssland. Jag tror nog att vi stannar här.

Olga Patrikeeva jobbar vid Sisustus Lumo i Borgå, som finns i samma lokaler som Sasu's Playhouse i Borgå.
Olga Patrikeeva har trivts bra med sin praktik i Simolinhuset, där inredningsföretaget samsas om lokalerna med Sasu's Playhouse. I framtiden vill Olga fortsätta jobba med det hon studerar till. Olga Patrikeeva jobbar vid Sisustus Lumo i Borgå, som finns i samma lokaler som Sasu's Playhouse i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind sasus playhouse

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland