Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland redo att förlänga bombningspaus i Aleppo

Rädda Barnen hedrade den här veckan barnoffren i det över fem år långa kriget bl.a i Ber in( id Brandenburger tor på bilden) Aleppo, New York och Toronto
Rädda Barnen hedrade den här veckan barnoffren i det över fem år långa kriget bl.a i Ber in( id Brandenburger tor på bilden) Aleppo, New York och Toronto Rädda Barnen hedrade den här veckan barnoffren i det över fem år långa kriget bl.a i Ber in( id Brandenburger tor på bilden) Aleppo, New York och Toronto Bild: EPA/PAUL ZINKEN Syrien,Berlin,Rädda Barnen

Ryssland säger sig vara redo att förlänga den rådande bombningspausen i Aleppo samtidigt som FN:s generalförsamling tar upp läget i Syrien idag.

Rysslands president Vladimir Putin sade efter toppmötet med Tyskland och Frankrike i Berlin igår kväll att bombningspausen kommer att utsträckas så långt som möjligt, för att ge civila och rebeller en chans att fly.

Det ryska och syriska flygvapnet avbröt sina flygattacker mot belägrade östra Aleppo för två dagar sedan.

Tysklands och Frankrikes ledare sade att det är möjligt att man inför sanktioner mot Ryssland på grund av de brutala bombattackerna mot rebellkontrollerade delar av Aleppo.

Frankrikes president Francois Hollande fördömde attackerna som krigsförbrytelser medan förbundskansler Angela Merkel kallade dem "omänskliga och grymma."

FN: Pausen för kort

Ryssland meddelade inför toppmötet i Berlin att bombpausen förlängs med minst elva timmar.

FN har klagat över att pausen är för kort för att leverera mat till över en kvarts miljon civila i östra Aleppo.

Man har inte heller fått några säkerhetsgarantier för hjälpkonvojer, vilket gör det omöjligt att bistå civila.

Människorättsorganisationen Amnesty International gav på onsdagen ut satellitbilder av urskiljningslösa flygbombningar under de två senaste veckorna.

Amnesty säger att över 100 olika mål i civila områden i östra Aleppo träffades i de häftiga flygattackerna.

Ryssland använde bland annat så kallade klusterbomber som har bannlysts i internationella konventioner, enligt Amnesty.

Syriendebatt i FN

FN:s generalförsamling tar på torsdagen upp det förvärrade läget i Syrien, på begäran av 70 länder.

Varken Ryssland eller Kina fanns med bland länderna som krävde en debatt i generalförsamlingen eftersom säkerhetsrådet har misslyckats med att lösa konflikten i Syrien.

Kanada som ledde försöken att få Syrien på agendan säger att det här ger en möjlighet till en öppen diskussion, men att det inte finns någon konkret handlingsplan för hur man får slut på kriget.

- Det är dags för världen att göra allt för att komma på hur man får slut på fientligheterna och hur man kan leverera humanitär hjälp, säger Kanadas FN-ambassadör Marc-Andre Blanchard.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes