Hoppa till huvudinnehåll

Ryttaren Marina Ehrnrooth: “Jag är nöjd om det inte slutar i katastrof”

Hoppryttaren Marina Ehrnrooth intervjuas i sitt stall, oktober 2016.
Marina Ehrnrooth satsar på en elitkarriär som hoppryttare. Hoppryttaren Marina Ehrnrooth intervjuas i sitt stall, oktober 2016. Bild: Yle hoppryttare,ryttare

På söndag ska det ske. Ryttaren Marina Ehrnrooth gör sin världscupsdebut i banhoppning i Helsinki Horse Show. Tillsammans med hästen Luikka, som hon i år gjort karriärens hittills bästa tävlingssäsong med. Nästa säsong kan ändå bli ekipagets sista.

– Hon är en erfaren häst som rest världen runt och varit hos flera duktiga ryttare. Alla har sett att hon har stor potential, men hon har inte riktigt nått upp till förväntningarna ens med de riktigt stora ryttarna, berättar Marina Ehrnrooth, som slog till då hon fick nys om att Luikka var till salu för några år sedan.

Det tog ett tag också för Marina och Luikka att finna varandra, men nu har ekipaget tillsammans uppnått mer än någon hade förväntat sig. NM- och FM-guld och möjligheten att göra världscupsdebut, bland annat.

För Marina är det stort.

– Det är ju en helt annan nivå än den som jag vanligen tävlar på, fast jag tävlar internationellt emellanåt. Det är en femstjärnig tävling med världens bästa ryttare, så man måste vara realist. Jag är nöjd om både hästen och jag har ett gott självförtroende också efter tävlingen, att det inte slutar i katastrof. Blir det sen en, två eller till och med tre fällningar, så är jag ändå nöjd. Allt bättre än det är en stor vinst.

Het och ivrig 14-åring

Tävlingarna i Helsingfors ishall börjar på torsdag med de mindre nationella klasserna och avslutas med världscupshoppningen på söndag eftermiddag.

– Luikka är en erfaren häst som vet vad hon gör, men hon är ganska het och ivrig, vilket ibland kan göra det svårt. Man kan hoppa hur stora hinder som helst med henne, men att lyckas hålla ihop hela paketet har varit en utmaning både för mig och alla andra som ridit henne, berättar Marina om sin 14-åring.

Hoppryttaren Marina Ehrnrooth sitter på sin tävlingshäst Luikka, oktober 2016.
Marina Ehrnrooth på hästen Luikka, som hon tävlar med i Helsinki Horse Show. Hoppryttaren Marina Ehrnrooth sitter på sin tävlingshäst Luikka, oktober 2016. Bild: Yle/Marianne Nyman luikka,ryttare

Oberoende av om det blir "vinst" eller katastrof i Helsingfors under helgen, är Marinas följande stora mål att få tävla i EM nästa sommar. För att det ska vara möjligt, behöver hon Luikka i minst ett år till.

– Hon är redan fjorton år gammal och hon har gjort mycket i sitt liv, konstaterar Marina. Det är svårt att säga hur länge hon kan fortsätta, men jag hoppas på åtminstone ett år till.

Ett galoppsteg för mycket

Förutom Luikka, behöver Marina också ett kvalresultat som ger henne rätt att delta i EM. I år blev hon ett tidsfel ifrån det som krävs.

– Jag brukar säga att det blev ett galoppsteg för mycket på en bana, säger Marina, som om hon klarar kvalet, också måste tävla om en plats i laget.

– Det gäller att vara bland de fyra bästa finländarna, och listan på villiga ryttare är nog längre än fyra för tillfället. Men man måste också känna att man är färdig att tävla på den nivån. Ingen vill komma till EM och förstöra samarbetet med hästen, för att man tagit på sig en alltför stor utmaning.

Ryttaren har ingen brådska

Då Luikkas toppkarriär tar slut, uppstår ett stort tomrum i Marina Ehrnrooths stall. För tillfället har hon flera yngre hästar som hon jobbar med, men ingen som kan hoppa de allra största klasserna.

I väntan på följande topphäst fortsätter hon sitt dagliga arbete i det egna stallet i Kyrkslätt. Där rider hon själv flera hästar, men har också privata elever som hon tränar. Marina är också tränare för ponnylandslaget. Allt hon gör, gör hon med fokus på hoppning på tävlingsnivå.

Marina Ehrnrooth leder hästen Luikka över stallgården i Kyrkslätt, oktober 2016.
Vid sidan av den egna tävlingskarriären driver Marina Ehrnrooth ett eget stall i Kyrkslätt. Marina Ehrnrooth leder hästen Luikka över stallgården i Kyrkslätt, oktober 2016. Bild: Yle svartvik stables,ryttare

Vad gäller den egna tävlingskarriären har 32-åriga Marina ingen brådska. Britten Nick Skelton, som vann OS-guld i Rio, är 58 år gammal, silvermedaljören Peder Fredricson från Sverige 44 och bronsmedaljören Eric Lamaze från Kanada 48.

– Jag ser det absolut som en stor möjlighet. Man är inte pressad att uppnå allting före en viss ålder, så som läget är i de flesta andra sporter. Det går att komma tillbaka fast man inte haft en topphäst på ett tag. Allt handlar om att hitta den rätta hästen. Det är det svåraste, men samtidigt det viktigaste.

Världscupsdebutanten Marina Ehrnrooth och svenske OS-medaljören Peder Fredricson medverkar också i Sportmagasinet tisdag 25.10 kl. 21 i Yle Fem och Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport