Hoppa till huvudinnehåll

Spansk domstol häver tjurfäktningsförbud i Katalonien

tjurfäktning
tjurfäktning Bild: Jim Hollander / EPA / All Over Press tjurfäktning

Den spanska författningsdomstolen häver förbudet mot tjurfäktning i Katalonien i Spanien.

Katalonien förbjöd tjurfäktning 2010 och blev då den andra regionen i Spanien som gjorde det. Kanarieöarna införde ett förbud redan 1991.

Domstolen anser att tjurfäktning är en del av det spanska kulturarvet, och att ett beslut om förbud bör tas av den spanska centralregeringen och inte i regionerna. Förbudet anses vara ogiltigt och strida mot grundlagen.

Aktivister försvarar förbudet mot tjurfäktning. Protest mot definitionen på kulturarv.
Aktivister försvarar förbudet mot tjurfäktning. Protest mot definitionen på kulturarv. Bild: EPA/ANDREU DALMAU Katalonien,Barcelona,Tjurfäktning,Tjurfäktningsarena,proteströrelser,demonstration,Spanien

Författningsdomstolens domslut förväntas skapa nya spänningar mellan djurrättsaktivister och de som förespråkar traditionen, och även mellan Madrid och den autonoma, katalanska regionen.

Många katalaner har redan tidigare önskat ännu högre grad av självstyre, och beslutet förväntas spä på separatistiska stämningar.

Traditionen med tjurfäktning har under de senaste åren uppmärksammats allt oftare i Spanien i takt med att djurrättsaktivister dykt upp vid tjurfäktningsarenor för att protestera mot arrangemanget.

Katalonien lyssnar inte

Kataloniens regionala regering väntas dock inte vidta några åtgärder.

Katalanska myndigheter meddelade nyligen att tjurfäktning inte kommer att tillåtas på nytt i regionen.

Efter den sista tjurfäktningen i Barcelona 2011.
Efter den sista tjurfäktningen i Barcelona 2011. Efter den sista tjurfäktningen i Barcelona 2011. Bild: EPA/TONI ALBIR Barcelona,Katalonien,Tjurfäktning,Tjurfäktningsarena,Spanien

Det förbud som gäller i regionen berör enbart själva tjurfäktingen, och har införts i syfte att skydda tjurarna. Övriga lättare evenemang med tjurar är tillåtet.

Katalonien är en mäktig, välmående region med eget språk och egen kultur samt omfattande självstyre.

Det nuvarande styret i Katalonien strävar efter en folkomröstning om självständighet med målet att bli självständigt år 2017. Spaniens centralregering har vägrat gå med på det.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes