Hoppa till huvudinnehåll

Varor i nynazistisk nätbutik kan inte längre betalas via OP-gruppens service

OP-gruppens betaltjänst för Finska motståndsrörelsen.
OP-gruppens betaltjänst för Finska motståndsrörelsen. Bild: Yle op-gruppen,betaltjänster

Varor som köpts i Finska motståndsrörelsens (Suomen Vastarintaliike) nätbutik kan inte längre betalas via betalningsbolaget Checkout Finland. Bolaget hör till OP-gruppen.

Finska motståndsrörelsen är en nynazistisk organisation - som bland annat Inrikesministeriet betecknar som en revolutionär och militant extremistgrupp.

I Finska motståndsrörelsens nätbutik säljs det nationalsocialistiska varor och stödmedlemskap för organisationen.

Yle Uutiset uppgav i går att OP:s dotterbolag förmedlar betalningar för motståndsrörelsen. Efter att nyheten publicerats meddelade OP:s chef Tuuli Kousa på Twitter att ärendet utreds med det snaraste och att man uppskattar att Yle offentliggjort frågan.

Senare meddelade OP på Twitter att utredningen var klar men att man tyvärr inte kan publicera resultatet på grund av de lagar som begränsar öppenhet.

Bankens informationschef Carina Geber-Teir säger att hets mot folkgrupp går tvärt emot OP-gruppens värderingar. Hon säger också att enskilda kundrelationer inte kan kommenteras.

Betalningsbolaget Checkouts service fungerade ända fram till onsdag då Yle publicerade sin nyhet. På onsdag kväll fungerade servicen inte längre utan visade ett felmeddelande.

Det enda betalningssätt som nu finns för näthandeln är kontoöverföring.

Checkout Finland är ett ledande betalningsbolag och erbjuder tusentals nätbutiker sin service.

(Ursprunglig artikel: Jussi Eronen / Yle Uutiset)

Läs också