Hoppa till huvudinnehåll

Alla tiders åländska fotbollsfest väntar: ”Drömt om det här hela livet”

På söndag kan IFK Mariehamn skriva fotbollshistoria. Klubbens första medalj är redan säkrad och går allt vägen blir den guldfärgad. Vi ska vara stolta över vad vi lyckats skapa, säger lagkaptenen Jani Lyyski.

En stor dag väntar såväl Jani Lyyski som hela den åländska fotbollen. En seger hemma över Ilves säkrar ett historiskt första ligaguld och även oavgjort kan räcka om resultatet i matchen HJK-SJK går IFK vägen.

– Det blir en jättefin dag. Fint för hela det åländska folket och fotbollen i Finland. Det är jättestora saker vi spelar om, man har drömt om det här hela livet, säger en förväntansfull IFK-kapten Jani Lyyski till Yle Sporten.

– Jag är född och uppvuxen på Åland, och går jag ner på stan har jag svårt att komma därifrån – alla pratar fotboll just nu.

Långsiktigt arbete bär frukt

Lyyski har fått sin fotbollsfostran i IFK Mariehamn och har varit med om att föra klubben från division 2 till ligan. Ifjol fick han lyfta cupbucklan och på söndag spelar mittbacken sin 250:e ligamatch i karriären.

Jani Lyyski firar mål, FC Lahti-IFK Mariehamn, hösten 2016.
Jani Lyyski gjort ett av målen när IFK Mariehamn senast slog FC Lahti på bortaplan. Jani Lyyski firar mål, FC Lahti-IFK Mariehamn, hösten 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Jani Lyyski,IFK Mariehamn

När Lyyski får frågan när han började inse att IFK är nära en medalj svarar han ”för några år sen”. En topplacering är med andra ord ingen överraskning.

– Nä, jag tycker föreningen valt helt rätt väg. Vi jobbar långsiktigt, vi jobbar systematiskt och vi jobbar med helt rätt saker. Det finns vissa delområden där vi ligger mycket före våra konkurrenter, så det här var bara en tidsfråga.

– Förra året vann vi cupen och vi har varit uppe och nosat på medaljer i ligan i flera år. Och när du hela tiden är så nära, slår det nån gång över till din favör – och just nu sitter vi i förarsätet, säger Lyyski.

Lundberg: Grymt härlig utmaning

Peter Lundberg är noga med att inte ta ut något i förväg. Succétränaren betonar att man följer precis samma rutiner som tidigare och litar på sina egna styrkor.

– Det vore ju dumt att ändra på något nu, konstaterar Lundberg. Vi har erfarna killar i laget. De är vana med sånt här och fotbollsspelare är vanemänniskor. Visst är det något extra kittlande vi har att se fram emot, men jag tycker vi har fötterna på jorden.

Lundberg berömmer Ilves som en aktiv, disciplinerad, mittfältsskicklig och ganska komplett motståndare. Samtidigt kommer IFK in med högt självförtroende efter två starka insatser (1-1 borta mot HJK, 2-0 borta mot FC Lahti) medan Ilves i måndags mistade medaljchansen.

Peter Lundberg, IFK Mariehamns tränare, hösten 2016.
Peter Lundberg hoppas på feststämning på söndag. Peter Lundberg, IFK Mariehamns tränare, hösten 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Peter Lundberg,IFK Mariehamn

Lundberg själv är tidigare IFK-anfallare som bland annat spelade i klubbens första FM-ligamatch genom tiderna våren 2005. Nu kan han kröna en perfekt premiärsäsong på tränarbänken.

– Det är jättespännande, det är det här man drömmer om och det alla vill vara med om, och vi har gjort oss förtjänta av det här genom att göra saker på rätt sätt. Spelarna har agerat fantastiskt hela säsongen, det har lett oss hit och det ska också leda oss ända in i mål.

– Det blir en grymt härlig utmaning och vi hoppas på feststämning och mycket folk som hejar på oss. Väldigt inspirerande och skoj, säger Lundberg.

Lyyski ska njuta

IFK Mariehamn har släppt in minst mål i serien och den täta defensiven hör till huvudorsakerna bakom framgången. Jani Lyyski lyfter ändå framför allt fram lagandan.

– Vi har ett fantastiskt lag som trivs ihop. Det är jag väldigt stolt över, och vi ska vara väldigt stolta över att vi lyckats skapa en så härlig gruppdynamik, säger Lyyski.

– Att sen också resultaten har varit så goda är en otroligt stor bonus, men mest ser jag bara att det varit kul att vara en del av årets IFK Mariehamn.

När den sista omgången sparkar igång på söndag klockan 15 står ligabucklan och väntar på sin nya ägare i Mariehamn. Lyyski känner ändå ingen press.

– Nä, vadå press, i så fall sätter man väl det på sig själv, säger kaptenen. Jag vill hellre lyfta fram att vi ska vara nöjda och stolta över vad vi åstadkommit och att vi är en grupp som drar åt samma håll.

– Vi ska ut och njuta, ha kul, fånga stunden och helt enkelt se till att det blir en riktig fotbollsfest.

Oavsett om det blir guld eller silver för IFK Mariehamn ordnas det på måndag en folkfest på torget för att fira öns historiska hjältar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport