Hoppa till huvudinnehåll

De gröna vill vara rättvisa och mänskliga

presenterar De grönas skuggbudget för 2017
Partiordförande Ville Niinistö kommenterar De grönas skuggbudget för 2017. presenterar De grönas skuggbudget för 2017 Bild: Yle/ AG Karlsson ville niinistö

De gröna vill utgöra ett ”rättvist och mänskligt” alternativ till regeringens politik. I sin skuggbudget för nästa år vill De gröna ge små- och medelinkomsttagare skattelättnader.

De gröna vill göra en höjning på sammanlagt 260 miljoner euro i grundavdraget i kommunalbeskattningen och en höjning på sammanlagt 80 miljoner euro i arbetsinkomstavdraget.

Enligt partiets beräkningar skulle detta gynna personer som tjänar mellan 1 300 och 2 500 euro i året.

Bort med företagsstöd - inga nedskärningar i utbildningen

De gröna har redan länge kritiserat regeringens nedskärningar som berör utbildning och forskning. I skuggbudgeten ersätts nedskärningarna i utbildningen med en gallring i olika för miljön skadliga stöd.

- När vi minskar dem får vi pengar för att inte skära från socialskyddet och grundtryggheten. Så kan vi behålla pengarna för utbildningen, som regeringen har skurit ned, säger partiordförande Ville Niinistö.

Partiet vill till exempel sänka kilometerersättningarna som betalas till folk som kör arbetsresor med egen bil.

200 miljoner euros investeringspaket

De gröna vill satsa 200 miljoner euro på investeringar i bland annat förnybar energi och sanering av mögelskolor. Partiet vill också förbättra integrationen av invandrare.

I investeringspaketet ingår en förbättring av banavsnittet mellan Böle och Riihimäki, Tammerfors och Riihimäki samt Tammerfors och Jyväskylä.

- Vi vill satsa på järnvägar, speciellt den från Helsingfors till Tammerfors. Vi behöver satsa på det att järnvägen blir bättre och möjliggör mer trafik där, säger riksdagsgruppens ordförande Krista Mikkonen.

Inte utopi

De gröna vill vidare återbörda de pengar som regeringen tog från utvecklingsbiståndet, men göra det över en period på tre år. 300 miljoner euro skulle med andra ord inte ges till utvecklingsbiståndet på en gång.

Partiets skuggbudget kommer säkert att kallas för utopi i vissa kretsar.

Krista Mikkonen håller inte med.

- Vi har samma summa som regeringen. Däremot har vi olika val för hur vi använder pengarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes