Hoppa till huvudinnehåll

Duterte fick kalla fötter? Filippinerna förklarar "separationen" från USA

Filippinernas president Rodrigo Duterte och Zhang Dejiang, ordförande i den kinesiska folkkongressens ständiga utskott
Filippinernas president Rodrigo Duterte och Zhang Dejiang, ordförande i den kinesiska folkkongressens ständiga utskott i Peking 20.10.2016 Filippinernas president Rodrigo Duterte och Zhang Dejiang, ordförande i den kinesiska folkkongressens ständiga utskott Bild: EPA/WU HONG / POOL Rodrigo Duterte,Filippinerna,Kina,Zhang Dejiang

Filippinerna kommer att upprätthålla sina handelsförbindelser med USA. Det meddelade landets handelsminister, dagen efter att president Rodrigo Duterte sagt att Filippinerna kommer att helt separera från USA.

Filippinernas handelsminister Ramon Lopez har nu "förtydligat" vad president Duterte egentligen menade då han talade inför ett ekonomiskt forum i Peking på torsdagen. Då sade Duterte att Filippinerna kommer att separera från sin långvarige allierade, USA, både ekonomiskt och militärt.

- Ers excellenser. Jag meddelar om min separation från Förenta Staterna, både ekonomiskt och militärt, men kanske inte socialt, sade Duterte då till mångas stora förvåning.

- Låt mig förtydliga. Presidenten talade inte om en separation från USA, sade handelsminister Lopez till filippinska CNN i Peking på fredagen.

Filippinerna kommer definitivt inte att bryta sina handelsförbindelser med USA. Egentligen ville Duterte bara understryka landets önskan om att stärka banden till Kina och Sydostasiatiska nationernas förbund (Asean), enligt Lopez.

Filippinernas relationer med Kina har ständigt förbättrats sedan Duterte tillträdde i somras. Samtidigt har relationerna med USA försämrats.

USA har kritiserat Dutertes kontroversiella metoder i kriget mot droger och Duterte har flera gånger kallat USA:s president Barack Obama för "en horunge".

Duterte vill skrota avtalen om de fem amerikanska militärbaserna i Filippinerna. Det var landets tidigare president Benigno Aquino som slöt avtalen om militärbaserna.

Läs också