Hoppa till huvudinnehåll

Eftersnack frågar: Ska mobbaren byta skola?

En mobiltelefon fotar en lapp med texten "hora".
En mobiltelefon fotar en lapp med texten "hora". Bild: Yle / Peter Sjöholm hora

Vem ska byta skola: den som mobbas eller mobbaren/mobbarna? Det är en fråga som vår gemensamma uppfattning om rättvisa naturligtvis kan svara bara på ett sätt: Mobbaren.

Det låter som en sund utgångspunkt där rätt är rätt och fel är fel. Och det som är fel ska ha konsekvenser.

En lagmotion i riksdagen framlagd av Tiina Elovaara (Sannf.) om just detta avancerar nu och har redan skrivits under av över hälften av riksdagsledamöterna, och kommer att tas upp till behandling. Idén är att en skolflytt av mobbaren eller mobbarna – istället för mobbningsoffret – ska möjliggöras i särskilt graverande fall.

Frågan är antagligen hur som helst åtminstone ibland komplicerad, och man måste värna om allas rättsskydd. Vem avgör om mobbning verkligen skett? Vad exakt är mobbning? Var går gränsen för när mobbaren ska byta skola? Det är sällan man läser om föräldrar vars barn blir oskyldigt anklagade för mobbning, även om sådant ju måste ske.

Ändå är det väl ett faktum att otaliga barn och föräldrar kan vittna om hur skolor står tafatta inför mobbning, och ofta är den enda utvägen att den som blir mobbad byter skola. Och det är just den omständigheten som lagförslaget vill råda bot på.

Frågan aktualiserades på sätt och vis igen i går då det framkom att en pappa misstänks för misshandel av en tolvårig elev i Ekenäs. Det spekuleras kring att bakgrunden skulle vara att den misshandlade mobbat pappans barn. Det är värt att minnas att mycket fortfarande är oklart kring incidenten.

Här finns mera detaljerad information om motionen.

Frågan väcker intresse och vi ska diskutera den i dagens Eftersnack. Men först behöver vi din input. Tyck till i diskussionen och rösta i vår enkät så spinner vi sedan vidare.

Vem ska byta skola?

Mobbaren/mobbarna
73.0% (327 röster)
Varje fall är unikt, frågan går inte att svara på
25.0% (112 röster)
Skolan måste få avgöra
2.0% (9 röster)
Mobbningsoffret
0% (0 röster)
Antal avgivna röster: 448

Eftersnack
Yle Vega fre kl. 15.03
Repris Vega lör kl. 20.03.
Yle Fem sön kl. 16.15.
Podden finns här

Nyligen publicerat - Vega