Hoppa till huvudinnehåll

"Ha alltid en utväg klar i oroshärdar"

Kari Lumikero är en av Vegas sommarpratare 2015
Lumikero har bevakat världen i sex decennier. Kari Lumikero är en av Vegas sommarpratare 2015 Bild: YLE/ Tiina Grönroos vegas sommarpratare 2015

Det är det första och bästa rådet som Kari Lumikero ger när yngre kolleger frågar om hur man skall bete sig ute på fältet. Lumikero har rapporterat från oroshärdar runt om i världen under sex decennier, så han vet vad han talar om. Han har själv aldrig råkat riktigt illa ut, men nog sett flera svenska kolleger falla med stövlarna på.

- Det är en stor tragedi när det händer, och man kommer nog aldrig riktigt över det. Mina kära kolleger Nils Horner och tidigare Ulf Strömberg har dödats i Afghanistan och det har tagit mig oerhört hårt. Men vi pratar ganska mycket med varandra, till exempel med min vän och kollega Ulf Porseryd har vi haft många genomgångar. Det hjälper en del.

Men samtidigt säger Lumikero att jobbet ju ända måste utföras. Utrikeskorrespondenterna brukar hålla koll på varandra så gott det går. En sak som många gör är att "räkna in" varandra på hotellet om kvällarna.

- Att lika många som gav sig iväg på morgonen, återvänder till natten.

Tsunamin tyngsta minnet

- Tsunamikatastrofen i Indiska oceanen är nog den jobbresa som påverkat mig allra mest. Att se förödelsen i full skala då jag kom fram på annandagen är något jag aldrig glömmer, säger Lumikero.

För den insatsen belönades han med Bonniers journalistpris.

Konstant sömnbrist

När jag ber honom berätta om sin kringflackande livsstil som utrikeskorrespondent, menar han att det mest utmärkande är bristen på sömn.

- Alla uppdragsgivare skall ju ha sitt material, så det brukar bli hårt jobb dygnet runt, dessutom med tidsskillnad. Men det är ju ett jobb som skall göras och jag har själv valt det. Jag klagar inte.

Bästa tipset han brukar ge de blivande korrespondenterna han undervisar är att alltid ha en flyktväg klar. Om en folkmassa börjar bli hotfull skall man veta vart man skall ta vägen.

- Du skall så fort som möjligt värdigt dra dig tillbaka, säger Lumikero. Här är det inte läge att vara av annan åsikt och argumentera med mobben. Du säger bara yes, yes och söker dig mot din bil som ska vara parkerad i rätt riktning.

När McCartney gav Jackson ett finansiellt råd

Som tur är har Lumikero inte bara behövt bevaka krig och elände. En anekdot som Paul McCartney en gång berättade för honom är hur det gick till när Michael Jackson sålt multum med albumet "Thriller".

- Kan inte du ge mig råd för hur jag ska placera mina slantar, frågade Jackson. McCartney sa att varför inte investera i musikrättigheter, det har jag hört kan löna sig! En tid efteråt hade The King of Pop köpt upp en stor del av Beatles låtskatt! Så kan det gå, skrockar Kari Lumikero.