Hoppa till huvudinnehåll

Håll Skärgården Rens nya servicefartyg börjar köra i Skärgårdshavet i maj

HSR rf:s nya servicefartyg
Håll Skärgården Rens nya servicefartyg. HSR rf:s nya servicefartyg Bild: Håll Skärgården Ren hsr rf:s nya servicefartyg

Föreningen Håll Skärgården Rens nya servicefartyg ska stå klart i maj 2017. Fartyget byggs av den Pargasbaserade verkstaden och båttillverkaren Oy HL-Metal Ab. Köpesumman är cirka 1,6 miljoner euro.

Håll Skärgården Ren håller skärgården och insjöområdena rena och underhåller Sälle-stationerna med hjälp av fyra servicefartyg: M/S Roope i Skärgårdshavet, M/S Roope-Saimaa på Saimen, M/S Roopetar på Päijänne och M/S Roope-Botnia i Bottniska viken. Fartygen har använts i 20 till 30 år, men nu ska de förnyas.

Det mest akuta behovet finns i Skärgårdshavet, eftersom belastningen har varit störst på M/S Roope. Det nya fartyget kommer att vara 24 meter långt och 9 meter brett, det vill säga 8 meter längre och 5 meter bredare än M/S Roope.

Ett större fartyg gör det möjligt att förbättra avfallshanteringstjänsterna, både ekonomiskt och ekologiskt.

- Vi har redan under några år ökat vår egen finansieringsandel genom kampanjen Fixa flottan. Nu när vi dessutom har blivit lovade en halv miljon i statsbudgeten för nästa år, vågade vi gå vidare med den här anskaffningen, säger Aija Kaski, generalsekreterare för Håll Skärgården Ren rf i ett pressmeddelande.

Under vinterns lopp kan man följa med hur byggandet av det fartyget fortskrider på bloggen Roopen loki.

Skärgårdshavets distriktsansvarig Katriina Murto, HSR rf:s styrelsemedlem Tuomas Aho, styrelsens ordförande Bengt Westerholm, generalsekreterare Aija Kaski, Oy HL-Metal Ab:s vd Markus Flinckman, projektchef Raimo Kivimäki och servicefartygets skeppare Okk
Skärgårdshavets distriktsansvarig Katriina Murto, HSR rf:s styrelsemedlem Tuomas Aho, styrelsens ordförande Bengt Westerholm, generalsekreterare Aija Kaski, Oy HL-Metal Ab:s vd Markus Flinckman, projektchef Raimo Kivimäki och servicefartygets skeppare Okko Salo. Skärgårdshavets distriktsansvarig Katriina Murto, HSR rf:s styrelsemedlem Tuomas Aho, styrelsens ordförande Bengt Westerholm, generalsekreterare Aija Kaski, Oy HL-Metal Ab:s vd Markus Flinckman, projektchef Raimo Kivimäki och servicefartygets skeppare Okk Bild: Håll Skärgården Ren skärgårdshavets distriktsansvarig katriina murto, hsr rf:s styrelsemedlem tuomas aho, styrelsens ordförande bengt westerholm, generalsekreterare aija kaski, oy hl-metal ab:s vd markus flinckman, projektchef raimo kivimäki och servicefartygets skeppare okk