Hoppa till huvudinnehåll

Lagmotion om att mobbaren är den som ska byta skola

Rosa vante på trappa
Rosa vante på trappa Bild: Yle/Erica Vasama tom skolgård

En lagmotion om att det är mobbaren och inte offret som vid behov måste byta skola går vidare till behandling i riksdagen.

Riksdagsledamoten Tiina Elovaara (Sannf) tog i våras initiativ till motionen om att mobbningsoffret inte ska vara den som måste byta skola för att få en ändring till stånd.

Meningen är att det ska bli enklare att förflytta en elev, som orsakar allvarlig psykisk eller fysisk skada åt en annan elev, till en annan undervisningsenhet.

Fram tills nu har det varit mycket svårt att tvinga bort en mobbare från skolan, särskilt om eleven själv eller föräldrarna motsätter sig saken. Det har varit offret som tvingats ge vika.

Elovaara: Mobbaren tvingas tänka på konsekvenserna

Elovaara tror att lagen skulle ha en förebyggande effekt på mobbning i och med att mobbaren på riktigt kan tvingas bort från sin skola.

- Budskapet om vilken statsmaktens inställning till mobbning är blir också tydligare, säger Elovaara.

Lagmotionen togs väl emot av allmänheten och har nu uppnått erforderliga 100 underskrifter i riksdagen. Ledamöter från alla partier finns med bland undertecknarna.

Motionen går vidare till behandling under de närmaste veckorna, och efter remissdebatten ska den granskas i bildningsnämnden.