Hoppa till huvudinnehåll

Måla med limfärg

Att måla med limfärg är en intressant, klottig och miljövänlig sysselsättning!

Limfärg är en traditionell färg som man ofta använde förr för att måla innertak. Ett enkelt test för att veta om det är limfärg man har i sitt tak är att trycka en fuktig svamp eller trasa mot färgen. Om färgen genast drar till sig fukt och bildar en mörkare fläck så är det säkert limfärg. Linoljefärg drar inte till sig fukt på samma sätt.

Om man har ett limfärgsmålat tak som annars är snyggt men lite smutsigt av någon orsak kan man först försöka pigga upp färgen. Förr gjorde man det med att massera färgen med innandömet av ett franskbröd, man kallar det att vända färgen. Idag finns det svampar (så kallad mirakelsvamp, ihmesieni) som fungerar bra.

Tvätta bort gammal limfärg

Om färgen inte blir ren eller om man vill ha en annan nyans i färgen är det bäst att tvätta bort den gamla färgen. Det gör man med kallt vatten och en stor svamp. Om färgen sitter riktigt hårt kan man först blötlägga ett område med vatten som man blandat med tapetklister. Låt klistervattnet dra in i färgen en stund innan du tvättar med svamp och vatten. Gummihandskar som man vikt upp är bra att utrusta sig med. Det är ett klottigt arbete och gummihandskarna fångar upp en del vatten och färg. Töm handskarna när dom är fulla :)

Färg som dammar eller krackelerar

Det finns metoder som gör att det är möjligt att måla limfärg på limfärg men grundprincipen är att tvätta bort den gamla. Om man ändå väljer att måla ny limfärg på gammal limfärg måste nya färgen vara limsvagare än den gamla för att det skall lyckas. Det finns inget riktigt exakt recept på hur man skall blanda limfärg. Limfärgen som vi målade med bestod av animaliskt lim och krita. Förhållandet mellan lim och krita måste man balansera i slutfasen av blandandet. Om man använt för mycket lim krackelerar färgen - för mycket krita gör att färgen dammar. Man kan göra ett test på t.ex. en bit spännpapp. Måla med den färdigt blandade färgen och torka med en hårfön. Om färgen krackelerar behövs mer krita och vice versa. Testa tills du har en bra färg.

Limfärg
Limfärg Bild: yle/Strömsö Limfärger,Strömsö (tv-program)

Svalt, rent och dammfritt

Ytan som skall målas bör vara ren och dammfri. Limfärg kan målas på flera olika material som trä, tyg och papp. Vi målade på gammal träpanel. Kvistar och fuktfläckar som kan finnas i gamla tak måste strykas med schellack, annars kryper de ganska snabbt genom den nya limfärgen. Spikhål går att spackla med fint spackel. Stryk spackelytorna med schellack. Limfärg torkar fort och därför skall rummet du målar i vara svalt. Limfärg är också en färskvara och kan inte förvaras under längre perioder.

Recept

Till 10 liter limfärg behöver du:
10 kg krita
5 liter kallt vatten
200 g benlim

Dag 1

Sätt kritan i ett stort ämbar (minst 15 l) och häll försiktigt på vattnet. Rör inte ämbaret före nästa dag. Kritan blöter upp sig och blir som en gröt. Om man rör och blandar för tidigt kan det bli klimpigt.

Sätt benlimmet i en rostfri skål och häll i vatten så att det nätt och jämt täcker limflingorna. Låt också detta stå över natten. Limmet skall sedan värmas i ångbad så att limmet smälter.

Om man vill kan man pigmentera färgen. För att få en blågrön färg använder man ultramarinblått och kromoxidgönt pigment. Blötlägg också pigmenten i vatten dag 1.

Dag 2

Vispa ihop kritan och vattnet till en välling. Ta en liten del av kritblandning åt sidan för eventuell finjustering.

Värm upp limmet i ångbad tills det är flytande. Häll försiktigt limmet i kritblandningen under omrörning. Lämna också lite lim kvar i kärlet för eventuell justering. Benlim kan värmas upp hur många gånger som helst.

Pigmentet, som nu är upplöst i vattnet blir jämnt och fint när man rör om. Ta en mindre mängd av limfärgsblandningen i ett annat kärl och rör ner pigmentet i det. Häll sedan över denna pigmenterade blandning i det stora kärlet och rör om.

Om din färg klarar testet (se ovan) är det bara att måla!

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.