Hoppa till huvudinnehåll

Måla med limfärg

Att måla med limfärg är en intressant, klottig och miljövänlig sysselsättning!

Limfärg är en traditionell färg som man ofta använde förr för att måla innertak. Ett enkelt test för att veta om det är limfärg man har i sitt tak är att trycka en fuktig svamp eller trasa mot färgen. Om färgen genast drar till sig fukt och bildar en mörkare fläck så är det säkert limfärg. Linoljefärg drar inte till sig fukt på samma sätt.

Om man har ett limfärgsmålat tak som annars är snyggt men lite smutsigt av någon orsak kan man först försöka pigga upp färgen. Förr gjorde man det med att massera färgen med innandömet av ett franskbröd, man kallar det att vända färgen. Idag finns det svampar (så kallad mirakelsvamp, ihmesieni) som fungerar bra.

Tvätta bort gammal limfärg

Om färgen inte blir ren eller om man vill ha en annan nyans i färgen är det bäst att tvätta bort den gamla färgen. Det gör man med kallt vatten och en stor svamp. Om färgen sitter riktigt hårt kan man först blötlägga ett område med vatten som man blandat med tapetklister. Låt klistervattnet dra in i färgen en stund innan du tvättar med svamp och vatten. Gummihandskar som man vikt upp är bra att utrusta sig med. Det är ett klottigt arbete och gummihandskarna fångar upp en del vatten och färg. Töm handskarna när dom är fulla :)

Färg som dammar eller krackelerar

Det finns metoder som gör att det är möjligt att måla limfärg på limfärg men grundprincipen är att tvätta bort den gamla. Om man ändå väljer att måla ny limfärg på gammal limfärg måste nya färgen vara limsvagare än den gamla för att det skall lyckas. Det finns inget riktigt exakt recept på hur man skall blanda limfärg. Limfärgen som vi målade med bestod av animaliskt lim och krita. Förhållandet mellan lim och krita måste man balansera i slutfasen av blandandet. Om man använt för mycket lim krackelerar färgen - för mycket krita gör att färgen dammar. Man kan göra ett test på t.ex. en bit spännpapp. Måla med den färdigt blandade färgen och torka med en hårfön. Om färgen krackelerar behövs mer krita och vice versa. Testa tills du har en bra färg.

Limfärg
Limfärg Bild: yle/Strömsö Limfärger,Strömsö (tv-program)

Svalt, rent och dammfritt

Ytan som skall målas bör vara ren och dammfri. Limfärg kan målas på flera olika material som trä, tyg och papp. Vi målade på gammal träpanel. Kvistar och fuktfläckar som kan finnas i gamla tak måste strykas med schellack, annars kryper de ganska snabbt genom den nya limfärgen. Spikhål går att spackla med fint spackel. Stryk spackelytorna med schellack. Limfärg torkar fort och därför skall rummet du målar i vara svalt. Limfärg är också en färskvara och kan inte förvaras under längre perioder.

Recept

Till 10 liter limfärg behöver du:
10 kg krita
5 liter kallt vatten
200 g benlim

Dag 1

Sätt kritan i ett stort ämbar (minst 15 l) och häll försiktigt på vattnet. Rör inte ämbaret före nästa dag. Kritan blöter upp sig och blir som en gröt. Om man rör och blandar för tidigt kan det bli klimpigt.

Sätt benlimmet i en rostfri skål och häll i vatten så att det nätt och jämt täcker limflingorna. Låt också detta stå över natten. Limmet skall sedan värmas i ångbad så att limmet smälter.

Om man vill kan man pigmentera färgen. För att få en blågrön färg använder man ultramarinblått och kromoxidgönt pigment. Blötlägg också pigmenten i vatten dag 1.

Dag 2

Vispa ihop kritan och vattnet till en välling. Ta en liten del av kritblandning åt sidan för eventuell finjustering.

Värm upp limmet i ångbad tills det är flytande. Häll försiktigt limmet i kritblandningen under omrörning. Lämna också lite lim kvar i kärlet för eventuell justering. Benlim kan värmas upp hur många gånger som helst.

Pigmentet, som nu är upplöst i vattnet blir jämnt och fint när man rör om. Ta en mindre mängd av limfärgsblandningen i ett annat kärl och rör ner pigmentet i det. Häll sedan över denna pigmenterade blandning i det stora kärlet och rör om.

Om din färg klarar testet (se ovan) är det bara att måla!

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

  Snacks för oväntat besök.

  Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

 • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

 • Ketchup - såsernas sås

  "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

  Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

 • Senap - en exklusiv krydda

  om senap

  Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

 • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

  Marije Vogelzang är världens första eating designer.

  Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

  Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

  Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

 • Mjukgörande bivaxolja

  Busenkelt att göra själv!

  Ute i kylan i isande vind, ta olja, en klick, som skydd för din kind.

 • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

 • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

  Snacks för oväntat besök.

  Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

 • Fixa egna mönster på ljus

  Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

  Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

 • "Luciatiden öppnade mina ögon"

  Heidi Björstäkt var Finlands Lucia 1997.

  Under november är både Folkhälsans luciainsamling och röstningen om Finlands lucia 2017 i full gång. Vi frågade några tidigare lucior hur de minns sin tid som Finlands lucia.

 • Utmaning: Dejta så mycket som möjligt

  Hur gick det då Michaela von Kügelgen testade powerdejting?

  Singlarna blir bara fler och fler i hela västvärlden, och här i Finland lever en miljon ensamma. Studier visar ändå att så gott som alla skulle vilja hitta någon att dela sitt liv med. En av dem är författaren och bloggaren Michaela von Kügelgen, som därför utmanade sig själv med att powerdejta under en vecka.

 • Skapa din egen himmel

  Sy en soffhimmel av tygbitar.

  Lee och Elin syr en tyghimmel att ha ovanför soffan eller sängen. Ett stort tygstycke av olika lappar ger en mysig vrå i hemmet.

 • Nyckeln till lyckad mjölksyrning är 2% salt

  Alla vegetabilier går att syra!

  Mjölksyrebakterier är salttåliga vilket gör att de enkelt konkurrerar ut skadliga bakterier. Alla vegetabilier går att syra, nyckeln till framgång är 2% salt.

 • Ahmed Hassan: Utan finska, inget jobb

  Att integrera sig på svenska i Helsingforstrakten är svårt.

  Företagaren Ahmed Hassan är född i Somalia och integrerad på svenska i Helsingfors. Trots att han uppskattar delaktigheten i den finlandssvenska och nordiska kulturen, finns det också nackdelar med att ha lärt sig svenska först. Du måste kunna finska för att få jobb.