Hoppa till huvudinnehåll

Måla med limfärg

Att måla med limfärg är en intressant, klottig och miljövänlig sysselsättning!

Limfärg är en traditionell färg som man ofta använde förr för att måla innertak. Ett enkelt test för att veta om det är limfärg man har i sitt tak är att trycka en fuktig svamp eller trasa mot färgen. Om färgen genast drar till sig fukt och bildar en mörkare fläck så är det säkert limfärg. Linoljefärg drar inte till sig fukt på samma sätt.

Om man har ett limfärgsmålat tak som annars är snyggt men lite smutsigt av någon orsak kan man först försöka pigga upp färgen. Förr gjorde man det med att massera färgen med innandömet av ett franskbröd, man kallar det att vända färgen. Idag finns det svampar (så kallad mirakelsvamp, ihmesieni) som fungerar bra.

Tvätta bort gammal limfärg

Om färgen inte blir ren eller om man vill ha en annan nyans i färgen är det bäst att tvätta bort den gamla färgen. Det gör man med kallt vatten och en stor svamp. Om färgen sitter riktigt hårt kan man först blötlägga ett område med vatten som man blandat med tapetklister. Låt klistervattnet dra in i färgen en stund innan du tvättar med svamp och vatten. Gummihandskar som man vikt upp är bra att utrusta sig med. Det är ett klottigt arbete och gummihandskarna fångar upp en del vatten och färg. Töm handskarna när dom är fulla :)

Färg som dammar eller krackelerar

Det finns metoder som gör att det är möjligt att måla limfärg på limfärg men grundprincipen är att tvätta bort den gamla. Om man ändå väljer att måla ny limfärg på gammal limfärg måste nya färgen vara limsvagare än den gamla för att det skall lyckas. Det finns inget riktigt exakt recept på hur man skall blanda limfärg. Limfärgen som vi målade med bestod av animaliskt lim och krita. Förhållandet mellan lim och krita måste man balansera i slutfasen av blandandet. Om man använt för mycket lim krackelerar färgen - för mycket krita gör att färgen dammar. Man kan göra ett test på t.ex. en bit spännpapp. Måla med den färdigt blandade färgen och torka med en hårfön. Om färgen krackelerar behövs mer krita och vice versa. Testa tills du har en bra färg.

Limfärg
Limfärg Bild: yle/Strömsö Limfärger,Strömsö (tv-program)

Svalt, rent och dammfritt

Ytan som skall målas bör vara ren och dammfri. Limfärg kan målas på flera olika material som trä, tyg och papp. Vi målade på gammal träpanel. Kvistar och fuktfläckar som kan finnas i gamla tak måste strykas med schellack, annars kryper de ganska snabbt genom den nya limfärgen. Spikhål går att spackla med fint spackel. Stryk spackelytorna med schellack. Limfärg torkar fort och därför skall rummet du målar i vara svalt. Limfärg är också en färskvara och kan inte förvaras under längre perioder.

Recept

Till 10 liter limfärg behöver du:
10 kg krita
5 liter kallt vatten
200 g benlim

Dag 1

Sätt kritan i ett stort ämbar (minst 15 l) och häll försiktigt på vattnet. Rör inte ämbaret före nästa dag. Kritan blöter upp sig och blir som en gröt. Om man rör och blandar för tidigt kan det bli klimpigt.

Sätt benlimmet i en rostfri skål och häll i vatten så att det nätt och jämt täcker limflingorna. Låt också detta stå över natten. Limmet skall sedan värmas i ångbad så att limmet smälter.

Om man vill kan man pigmentera färgen. För att få en blågrön färg använder man ultramarinblått och kromoxidgönt pigment. Blötlägg också pigmenten i vatten dag 1.

Dag 2

Vispa ihop kritan och vattnet till en välling. Ta en liten del av kritblandning åt sidan för eventuell finjustering.

Värm upp limmet i ångbad tills det är flytande. Häll försiktigt limmet i kritblandningen under omrörning. Lämna också lite lim kvar i kärlet för eventuell justering. Benlim kan värmas upp hur många gånger som helst.

Pigmentet, som nu är upplöst i vattnet blir jämnt och fint när man rör om. Ta en mindre mängd av limfärgsblandningen i ett annat kärl och rör ner pigmentet i det. Häll sedan över denna pigmenterade blandning i det stora kärlet och rör om.

Om din färg klarar testet (se ovan) är det bara att måla!

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi på redaktionen

 • Gör en nordisk chili con carne i kåltaco

  Bondbönor, grönsaker och svamp med en fin bit nötkött.

  Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

 • Lampskärm i papper

  Se ljuset med en lampskärm i papper!

  Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

 • Svarva en mortel i björk och ask

  Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

  Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

 • Bröd med insektmjöl

  Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

  Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

 • Bönor och ärter med trattkantareller och parmesan

  Baljväxter används alldeles för lite med tanke på att de suger upp smak och blir väldigt aromatiska och mustiga när man väl ger dem en chans! Vi gör en krämig och fyllig rätt som piffas till med en enkel fänkålssallad.

 • Marockanska inlagda citroner

  En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

  Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

 • Citrus confit

  Konservering i sockerlag ger hållbarhet i flere månader.

  Confit betyder konservering, i det här fallet i sockerlag. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sej flere månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

 • Sticka sockor med Finland 100 år mönster

  Lee har gjort ett till mönster baserat på folkets bidrag.

  Tillsammans med folket skapade Lee ett par nya stickmönster för att hylla vårt hundraåriga land. Nu kommer ytterligare ett mönster, denna gång till ett par sockor, som matchar de tidigare produkterna.

 • Energikick med superpulver

  Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

  Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

 • Nyttiga nötter och eget nötsmör

  Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

 • Vaklucka - lucka till isvak

  För regelbundet bad i vaken hela vintern.

  Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

 • Lekfulla fönsterdekorationer

  Rita direkt på fönstret och skapa magi!

  Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Svarva en mortel i björk och ask

  Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

  Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

 • Lampskärm i papper

  Se ljuset med en lampskärm i papper!

  Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

 • Gör en nordisk chili con carne i kåltaco

  Bondbönor, grönsaker och svamp med en fin bit nötkött.

  Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

 • Gröt med rökt råg och kryddor

  Varför inte koka en god råggröt till middag?

  Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

 • Kitsch och ett gammalt gökur

  Camilla återupptäcker och återuppväcker ett gökur.

  Att omge sig med saker som gör en glad är en riktigt fiffig linje att följa. Att stiga ur sin komfortszon och ta ett färgglatt steg åt sidan kan kännas bra. Att mixa stilar utan begränsning och upptäcka att man befinner sig i kitschens värld är underbart!

 • Bröd med insektmjöl

  Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

  Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

 • Bästa burken är återanvänd

  Zero waste med konstnärliga burkar.

  Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

 • Marockanska inlagda citroner

  En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

  Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

 • "Zero waste" -sik: Använd hela fisken

  Fenor, fjäll och ben har mycket smak!

  Ät hela fisken! Fenor, fjäll och ben har så mycket god smak som vi annars går miste om. Alla de olika delarna av fisken kan frysas in och tillredas senare.

 • Kyld flaska och lätt hand ger rätta hugget

  Lär dig sabrera champagnen elegant!

  Vill du imponera på släkt och vänner med att korka upp bubblet på nyårsafton med sabel? Tricket för en lyckad sabrering är en välkyld flaska och att glida med sabeln snarare än att hugga.