Hoppa till huvudinnehåll

Måla med limfärg

Att måla med limfärg är en intressant, klottig och miljövänlig sysselsättning!

Limfärg är en traditionell färg som man ofta använde förr för att måla innertak. Ett enkelt test för att veta om det är limfärg man har i sitt tak är att trycka en fuktig svamp eller trasa mot färgen. Om färgen genast drar till sig fukt och bildar en mörkare fläck så är det säkert limfärg. Linoljefärg drar inte till sig fukt på samma sätt.

Om man har ett limfärgsmålat tak som annars är snyggt men lite smutsigt av någon orsak kan man först försöka pigga upp färgen. Förr gjorde man det med att massera färgen med innandömet av ett franskbröd, man kallar det att vända färgen. Idag finns det svampar (så kallad mirakelsvamp, ihmesieni) som fungerar bra.

Tvätta bort gammal limfärg

Om färgen inte blir ren eller om man vill ha en annan nyans i färgen är det bäst att tvätta bort den gamla färgen. Det gör man med kallt vatten och en stor svamp. Om färgen sitter riktigt hårt kan man först blötlägga ett område med vatten som man blandat med tapetklister. Låt klistervattnet dra in i färgen en stund innan du tvättar med svamp och vatten. Gummihandskar som man vikt upp är bra att utrusta sig med. Det är ett klottigt arbete och gummihandskarna fångar upp en del vatten och färg. Töm handskarna när dom är fulla :)

Färg som dammar eller krackelerar

Det finns metoder som gör att det är möjligt att måla limfärg på limfärg men grundprincipen är att tvätta bort den gamla. Om man ändå väljer att måla ny limfärg på gammal limfärg måste nya färgen vara limsvagare än den gamla för att det skall lyckas. Det finns inget riktigt exakt recept på hur man skall blanda limfärg. Limfärgen som vi målade med bestod av animaliskt lim och krita. Förhållandet mellan lim och krita måste man balansera i slutfasen av blandandet. Om man använt för mycket lim krackelerar färgen - för mycket krita gör att färgen dammar. Man kan göra ett test på t.ex. en bit spännpapp. Måla med den färdigt blandade färgen och torka med en hårfön. Om färgen krackelerar behövs mer krita och vice versa. Testa tills du har en bra färg.

Limfärg
Limfärg Bild: yle/Strömsö Limfärger,Strömsö

Svalt, rent och dammfritt

Ytan som skall målas bör vara ren och dammfri. Limfärg kan målas på flera olika material som trä, tyg och papp. Vi målade på gammal träpanel. Kvistar och fuktfläckar som kan finnas i gamla tak måste strykas med schellack, annars kryper de ganska snabbt genom den nya limfärgen. Spikhål går att spackla med fint spackel. Stryk spackelytorna med schellack. Limfärg torkar fort och därför skall rummet du målar i vara svalt. Limfärg är också en färskvara och kan inte förvaras under längre perioder.

Recept

Till 10 liter limfärg behöver du:
10 kg krita
5 liter kallt vatten
200 g benlim

Dag 1

Sätt kritan i ett stort ämbar (minst 15 l) och häll försiktigt på vattnet. Rör inte ämbaret före nästa dag. Kritan blöter upp sig och blir som en gröt. Om man rör och blandar för tidigt kan det bli klimpigt.

Sätt benlimmet i en rostfri skål och häll i vatten så att det nätt och jämt täcker limflingorna. Låt också detta stå över natten. Limmet skall sedan värmas i ångbad så att limmet smälter.

Om man vill kan man pigmentera färgen. För att få en blågrön färg använder man ultramarinblått och kromoxidgönt pigment. Blötlägg också pigmenten i vatten dag 1.

Dag 2

Vispa ihop kritan och vattnet till en välling. Ta en liten del av kritblandning åt sidan för eventuell finjustering.

Värm upp limmet i ångbad tills det är flytande. Häll försiktigt limmet i kritblandningen under omrörning. Lämna också lite lim kvar i kärlet för eventuell justering. Benlim kan värmas upp hur många gånger som helst.

Pigmentet, som nu är upplöst i vattnet blir jämnt och fint när man rör om. Ta en mindre mängd av limfärgsblandningen i ett annat kärl och rör ner pigmentet i det. Häll sedan över denna pigmenterade blandning i det stora kärlet och rör om.

Om din färg klarar testet (se ovan) är det bara att måla!