Hoppa till huvudinnehåll

Micaela Romantschuk: Föräldrar till mobbade barn behöver stöd

Barn med skärmmössa har vänt ner ansiktet mot pulpeten.
Där det finns människor finns det också otrevligt beteende. Barn med skärmmössa har vänt ner ansiktet mot pulpeten. Bild: Copyright 2014 Ritva Tarkki, all rights reserved. skärmmössa

När man som förälder får veta att ens barn blir utsatt för mobbning väcker det mycket känslor, man kanske reagerar med stenåldershjärnan och tänker inte rationellt. Det är Micaela Romantschuks reflektion över fallet i en Ekenässkola där en pappa gick till angrepp på en 12-årig skolelev.

Micaela Romantschuk är verksamhetsledare på Hem och Skola.

Raseborgspolisen undersöker en misstänkt misshandel mellan en förälder och en skolelev. Enligt polisanmälan kastade pappan 12-åringen till marken och tog stryptag på honom.

Tidigare mobbning anges som orsaken till pappans agerande.

Ovanligt fall

Romantschuk beskriver incidenten i Ekenäs som ett ovanligt fall.

- Det här är nog första gången jag har hört om ett så här gravt fall. Däremot har jag blivit kontaktad av många föräldrar som har varit jätteledsna och upprörda. De har känt vanmakt inför en situation där deras barn blir utsatta för mobbning.

Föräldrarna behöver stöd

Föräldrar som får veta om att deras barn blir mobbade behöver väldigt mycket stöd, poängterar Romantschuk.

- Jag brukar säga att vi föräldrar är förprogrammerade att skydda våra barn. När man som förälder får veta att ens barn blir utsatt för mobbning väcker det väldigt mycket känslor. När man blir jätteolycklig kanske man reagerar med stenåldershjärnan utan att tänka rationellt. Då behöver man någon att prata med för att man ska kunna lugna ner sig.

Porträttbild av Micaela Romantschuk
Micaela Romantschuk har flera år själv jobbat som lärare. Porträttbild av Micaela Romantschuk Bild: YLE/Ted Urho micaela romantschuk-pietilä

Romantschuk uppmanar föräldrar med mobbade barn att genast vara i kontakt med skolan.

- Skolan ska alltid ta förälderns oro på allvar. Det är viktigt att skolan kommunicerar med föräldrarna för att få dem att känna sig trygga i att skolan alltid gör sitt allt både för att förebygga och för att stoppa mobbning.

I alla skolor finns i dag tydliga regler för hur skolan aktivt ska jobba för att förebygga mobbning. Dessutom finns en plan för hur man ingriper vid mobbning.

Finns det tillräckligt med resurser i skolorna för att ingripa vid mobbning?

- Förutom att det handlar om resurser handlar det om ett förhållningssätt. Det handlar om att medge att där det finns människor kan det också finnas otrevligt beteende. Otrevligt och kränkande beteende är något vi måste jobba aktivt mot. Det handlar om att skapa en skola där normen är att inte mobba, men framför allt ska vi jobba för att barnen ska känna empati mot varandra och vara hänsynsfulla.

Man måste alltid vara steget före i stället för att tänka att vi måste ingripa då mobbning förekommer, säger Romantschuk.

Läs också