Hoppa till huvudinnehåll

Skärgården är hans favoritmotiv

Naturfotografen Sven Forsell med kamera på Runsala.
Sven Forsell Naturfotografen Sven Forsell med kamera på Runsala. Bild: Yle/Adrian Perera sven forsell

Naturfotografen Sven Forsell har plåtat skärgårdens klippor och fåglar i närmare tio år. För honom börjar våren när han ser de stora Ejderflockarna i yttre skärgården.

- Det kan vara tusentals fåglar i en flock. Det är ett vårtecken för mig. Då börjar livet igen.

Forsell kan vänta länge för att knäppa den rätta bilden. Han stiger upp innan gryningen och letar efter ett gömsle där han ställer i ordning kameran. Ibland kan han få vänta fem timmar på en bild, ibland måste han söka sig bort tomhänt då solen börjat skina alltför starkt.

- De bästa fågel- och landskapsbilderna får man när solen stiger upp och ljuset är mjukt och rödaktigt. Samma sak gäller solnedgången, då är ljuset likadant.

En av Forsells bilder vann årets porträtt i tidskriften Suomen Luonto i fjol. Efter mycket tålamod och möda lyckades Forsell få en närbild av en guding med hjässan krönt av vattendroppar.

- Den är tagen på Utö. Jag låg på en bergsklippa i en till två veckors tid. Jag var där varje morgon, och så småningom blev ejdrarna vana vid att där är alltid någon jappe där.

Skärgårdsfötterna har gått i arv

Forsell har gått inför en scout-aktig inställning i sitt naturfotograferande: när han rör sig i skärgården är han redo för allt. Packningen han bär väger 20 kilo och innehåller allt från 500 millimeters objektiv till 14 millimeters objektiv. Om vädret är för uselt för en landskapsbild eller en fågelbild kan han ta extrema närbilder, så kallade macron, på skimrande skalbaggar.

- När jag var i militären kändes det obehagligt att gå med en så tung packning, men nu gör jag det med glädje. Förra veckan gick jag tio kilometer på en dag.

Han bär den tunga ryggsäcken för att han inte har tillgång till båt.

En svart väska med kameraprylar.
En väska full med fotoprylar. En svart väska med kameraprylar. Bild: Yle/Adrian Perera kameraprylar

- Det är en utmaning. Man kan inte ta sig ut till de vackra landskapen och de fina fåglarna med bil, utan då måste man använda förbindelsebåtarna.

Väl framme på öarna i Skärgårdshavet blir det lättare. Forsell har nämligen lärt sig konsten att navigera klippor och grynnor av sin farfar.

- Kunskapen har gått i arv. Jag använder den hela tiden när jag fotograferar, och hoppas att jag ska få dela med mig av den till mina barn, och barnbarn när de dyker upp.

Enligt Forsell är skärgården i Åboland något alldeles särskilt. De små öarna och de glesa skogarna gör att ljuset här är annorlunda än skärgården i Östra Nyland, där Forsell har sommarstuga.

Utö - Forsells favoritställe i skärgården - är ett praktexempel på vad han gillar med Åboland och Skärgårdshavet.

- Där finns jättemycket fåglar, och när det är en väldigt liten ö så är det lätt att få fåglarna med i bilden. Dessutom finns det inte många träd för fåglarna att gömma sig i, så de är nästan som serverade på en bricka.

Sociala medier minskar på yrkets möjligheter

Forsell har intresserat sig för fotografering en stor del av livet. Han köpte sin första kamera i tonåren, men anser själv att han fick tag i den första dugliga kameran lite senare i livet.

- Jag märkte att jag gick omkring med min före detta frus systemkamera hela tiden. Jag fotografera det ena och det andra. Barn och familj. Resor. Småningom märkte jag att jag var ute på fågelresor och fotograferade fåglar. Det började därifrån.

Numera är han utbildad naturfotograf, och leder egna kurser i ämnet. Ändå beskriver han naturfotograferingen som en bisyssla.

- Det finns ett överflöd av bilder som sprids via sociala medier så det är svårt att livnära sig som professionell naturfotograf. Folk beaktar inte längre hur mycket jobb det krävs att ta naturfoton när hobbyfotografer delar de bilder som råkar ha lyckats helt gratis.

Forsell plockar fram sin kamera.

- Jag köpte den här begagnat. Som ny kostade den 12 000 euro. Man måste satsa en hel del pengar på utrustningen som yrkesnaturfotograf, och så vill människor bara betala för att du knäpper bilden.

Naturfotografen Sven Forsell monterar ett 500 mm objektiv på kameran.
Forsell fotograferar främst fåglar med det stora objektivet. Naturfotografen Sven Forsell monterar ett 500 mm objektiv på kameran. Bild: Yle/Adrian Perera kamera,naturfotografi

Trots det är Forsell lycklig att han har möjligheten att fotografera fåglar och landskap.

- Jag njuter av atmosfären. Det är en motvikt till det jag gör på vardagen, att sitta i kontoret.

fredag ställer Forsell ut sina bilder från bland annat Örö.