Hoppa till huvudinnehåll

Tavlor av folkets virkade blommor

Låt känslan av sommarens blomsterprakt och färghav leva vidare inomhus i höst. Inred med eviga växter i mjuka garner och gör blomsterängar ingen sett förut. Fyll hela väggen eller gör en mindre tavla. Låt dig inspireras av upphängningen eller konstverken och gör din egen version. Här har jag återanvänt alla de virkade blommor som ni skickade till Strömsö i början av året. Nu har de fått nytt och evigt liv!

Det här samarbetsprojektet påbörjades i januari i år och resulterade i mer än 1000 virkade blommor och blad från mer än 100 personer. Tillsammans med en syjunta fogade vi ihop allas bidrag och dekorerade sju träd utanför Strömsövillan. En konstinstallation som fick träden att blomstra mitt i vintern. Efter några veckor tog vi ner utställningen och tog vara på alla blommor för att återanvända dem. Resultatet kan ses här och nu. Det blev 15 tavlor i olika storlekar som kan hängas och kombineras på oändligt många olika sätt. Till en liten tavla på 30x30 cm räcker det med ett tiotal blommor.

För att göra en tavla behöver du:

  • en träskiva i önskad storlek
  • målarfärg och pensel
  • öglekrokar 3st
  • ev. en borr att förborra med
  • häftapparat
  • virkade blommor och blad i önskade färger så många att ytan täcks på din bottenplatta
  • måttband och penna

Så här gör du:

  1. Såga till träskivan i önskad storlek.
  2. Måla den och låt torka.
  3. Placera ut blommor och blad som du vill ha dem och häfta fast dem med en häftapparat.
  4. Mät och märk ut hål för upphängningsöglorna, ett på kortsidan och två på långsidan.
  5. Förborra och skruva in öglorna.
Tavlor med virkade blommor
Hängda med gemensam övrekantslinje. Tavlor med virkade blommor Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),virkning,blommor (prydnadsväxter)

Lek med upphängningen och skapa okonventionella blickfång i ditt hem

Oberoende om det är släktporträtt eller en annan samling tavlor som ska hängas så tycker jag att man kan experimentera med både gruppering och upphängning. Tänk känslor, t.ex. vilken känsla du vill ha i ditt rum. Ska det kännas harmoniskt eller vill du irritera lite för att få igång en diskussion? I en harmonisk hängning placerar jag konstverken så att de stör ögat minst och på den plats som känns naturligast, där ögat kan vila i lämplig nivå. Vill man däremot ha något som sticker ut och blir ett utropstecken i inredningen så kan man medvetet hänga allt lite udda - leda blicken vidare mot något annat intressant i rummet eller låta hängningen och tavlorna bli det mest spännande blickfånget.

Tavlor med virkade blommor
Hängda som en spiral Tavlor med virkade blommor Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),virkning,blommor (prydnadsväxter)

Tycker du om att ligga på soffan och titta upp i taket så varför inte sätta upp din favoritbild där? Den vackra solnedgången eller det finaste reseminnet. Man behöver inte hänga tavlorna mitt på en vägg. Våga tänk lite annorlunda!

Vill du få rummet att kännas bredare så häng tavlorna på rad bredvid varandra. Ska de då ha gemensam mittlinje, samma nedrekantslinje eller samma övrekantslinje? Allt är smaksak. Har du ett mörkt och trist hörn i ditt rum så varför inte göra en spännande upphängning som utgår från hörnet? Och vem har sagt att man inte kan hänga tavlor ända upp till taket?

Tavlor med virkade blommor
Hängda med hörnet som utgångspunkt. Tavlor med virkade blommor Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),virkning,blommor (prydnadsväxter)
  • Johaugs manager: Domen faller på tisdag

    Fallet Johaug skjuts ytterligare framåt.

    Therese Johaug sitter inte still och väntar på Cas-domen som kan ödelägga OS-planerna. Skidstjärnan har i stället åkt på träningsläger till Italien. Dopningsbeskedet får hon på tisdag.

  • Doppa penseln och gå på Konstrunda i Ekenäs

    Larson Österberg deltar i Konstrundan i Ekenäs.

    Bildkonstnären Larson Österberg tycker att konst ska upplevas med magen och uppskattar konstruktiv kritik. Han öppnar sin ateljé i Ekenäs under veckoslutet 19-20.8

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

    Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

    Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

  • Odla själv så vet du vad du äter

    Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

    Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

  • Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid